torsdag 20 juni

Hund

Bland annat jämthundar kan komma att få starta på jaktprov i höst utan att först ha en utställningsmerit. Foto: Johnny Olsson

Jakthundar kan få starta på prov utan utställningsmerit

Premium

Flera jakthundsraser har krav på utställningsmerit innan de får delta på jaktprov. Men på grund av coronapandemin är alla utställningar för närvarande inställda eller skjutna på framtiden.

Kanske kommer utställningsverksamheten igång under sommaren, kanske inte. För att hundar ändå ska kunna delta på jaktprov i höst kan klubbarna få dispens från Svenska Kennelklubben, så att hundar av dessa raser ändå kan starta på jaktprov.

 

Skicka ansökan

– Än så länge är det Svenska Älghundklubben och Svenska Taxklubben som har ansökt om dispens angående detta. Om någon ytterligare jakthundsklubb har behov av dispens får de inkomma med en ansökan så hanterar jakthundskommitténs VU den skyndsamt, säger Kjell Svensson, chef för Kennelklubbens tävlingsavdelning.

Till exempel drever och beagle måste ha utställningsmerit efter att ett förstapris har erhållits på prov, för att få starta igen.

 

Fler beslut

Vid SKK:s centralstyrelses sammanträde den 29 april kan ytterligare beslut komma att tas om klubbverksamheten, på grund av coronasituationen. För närvarande är all klubbverksamhet lagd på is till och med maj månad, men även flera stora utställningar i juni är inställda.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.