Publicerad 2 september 2020 - 06:22

Miljöåklagare Åse Schultz har utsetts till expert i en utredning som ska se över artskyddsbrott. Foto: Lars-Henrik Andersson

Omstridd miljöåklagare i utredning om artskyddsbrott

Premium

Miljöåklagare Åse Schoultz har utsetts till expert i miljödepartementets utredning av artskyddsförordningen, där man bland annat ska se över lagstiftningen för artskyddsrelaterad brottslighet.

I våras beställde regeringen genom miljöminister Isabella Lövin (MP) en utredning av artskyddsförordningen. Att utredningen ska genomföras är en del i januariavtalet mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

När utredningen presenterades sa Lövin i ett pressmeddelande:

– Vår livsviktiga biologiska mångfald är hotad, och artskyddsförordningen är central för att bevara hotade växt- och djurarter. Vi behöver ett effektivt regelverk som bidrar till att bevara arter och bestånd av arter över tid.

 

Mark och artskydd

Tidigare riksdagsledamoten och ledamoten i Miljömålsberedningen Lars Tysklind (L) har utsetts till särskild utredare.

Enligt pressmeddelandet ska han bland annat se över fridlysningsbestämmelser, ta ställning till om det bör införas en rätt till ersättning när markanvändning inom en fastighet avsevärt försvåras, se över de svenska bestämmelserna om handel med hotade arter, samt utreda om det behövs ändringar i lagstiftningen för att bättre förebygga och bekämpa artskyddsrelaterad brottslighet.

 

Snabb utredning

Nyligen presenterades namnen på en lång rad experter som ska vara Lars Tysklind behjälpliga under utredningens gång. Och arbetet måste gå undan, eftersom utredningen ska vara avslutad redan den 14 maj 2021.

Försvaret: ”Åklagaren utsatt för påtryckningar”

Bland experterna återfinns miljöåklagare Åse Schoultz som tidigare uttalat att hon vill se hårdare straff i jaktbrottsmål, för att kunna använda sig av hemliga tvångsmedel som telefonavlyssning under utredningens gång.

Åse Schoultz, som i listan över experter tituleras senior åklagare, har vid flera tillfällen kritiserats för att vara partisk och ha förutfattade meningar vid utredningar om jaktbrott.

Bland annat efter ett framträdande i Aktuellt i oktober förra året då hon påstod att Jägareförbundet förminskar allvaret i grova jaktbrott, genom att lyfta fram orsakerna till illegal jakt på stora rovdjur.

Vilka ska uteslutas ur Jägareförbundet?

 

Från SNF och WWF

Andra experter i den digra listan av sådana som ska bistå utredningen är bland andra Anders Grahn, generalsekreterare Sveriges Jordägareförbund, Daniel Bengtsson, fågelskyddsansvarig Birdlife Sverige, Rebecca Nordenstam, miljöjurist Naturskyddsföreningen, och Emelie Nilsson, sakkunnig Världsnaturfonden. Samtliga namn återfinns nedan.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram