Miljöåklagare Åse Schultz har utsetts till expert i en utredning som ska se över artskyddsbrott. Foto: Lars-Henrik Andersson

Omstridd miljöåklagare i utredning om artskyddsbrott

Premium

Miljöåklagare Åse Schoultz har utsetts till expert i miljödepartementets utredning av artskyddsförordningen, där man bland annat ska se över lagstiftningen för artskyddsrelaterad brottslighet.

I våras beställde regeringen genom miljöminister Isabella Lövin (MP) en utredning av artskyddsförordningen. Att utredningen ska genomföras är en del i januariavtalet mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

När utredningen presenterades sa Lövin i ett pressmeddelande:

– Vår livsviktiga biologiska mångfald är hotad, och artskyddsförordningen är central för att bevara hotade växt- och djurarter. Vi behöver ett effektivt regelverk som bidrar till att bevara arter och bestånd av arter över tid.

 

Mark och artskydd

Tidigare riksdagsledamoten och ledamoten i Miljömålsberedningen Lars Tysklind (L) har utsetts till särskild utredare.

Enligt pressmeddelandet ska han bland annat se över fridlysningsbestämmelser, ta ställning till om det bör införas en rätt till ersättning när markanvändning inom en fastighet avsevärt försvåras, se över de svenska bestämmelserna om handel med hotade arter, samt utreda om det behövs ändringar i lagstiftningen för att bättre förebygga och bekämpa artskyddsrelaterad brottslighet.

 

Snabb utredning

Nyligen presenterades namnen på en lång rad experter som ska vara Lars Tysklind behjälpliga under utredningens gång. Och arbetet måste gå undan, eftersom utredningen ska vara avslutad redan den 14 maj 2021.

Försvaret: ”Åklagaren utsatt för påtryckningar”

Bland experterna återfinns miljöåklagare Åse Schoultz som tidigare uttalat att hon vill se hårdare straff i jaktbrottsmål, för att kunna använda sig av hemliga tvångsmedel som telefonavlyssning under utredningens gång.

Åse Schoultz, som i listan över experter tituleras senior åklagare, har vid flera tillfällen kritiserats för att vara partisk och ha förutfattade meningar vid utredningar om jaktbrott.

Bland annat efter ett framträdande i Aktuellt i oktober förra året då hon påstod att Jägareförbundet förminskar allvaret i grova jaktbrott, genom att lyfta fram orsakerna till illegal jakt på stora rovdjur.

Vilka ska uteslutas ur Jägareförbundet?

 

Från SNF och WWF

Andra experter i den digra listan av sådana som ska bistå utredningen är bland andra Anders Grahn, generalsekreterare Sveriges Jordägareförbund, Daniel Bengtsson, fågelskyddsansvarig Birdlife Sverige, Rebecca Nordenstam, miljöjurist Naturskyddsföreningen, och Emelie Nilsson, sakkunnig Världsnaturfonden. Samtliga namn återfinns nedan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev