Publicerad 10 maj 2019 - 19:00

Länsstyrelsen Jämtland fortsätter att som enda länsstyrelse i landet lägga död hand över stora delar av småviltjakten på statens marker på grund av älgjakt. Foto: Olle Olsson

Omfattande avlysningar av ripjakt även i höst

Problemen med avlysningar av ripjakten på statens marker fortsätter. Inom en sameby i Jämtland är till exempel 70 procent av områdena avlysta på grund av älgjakt under småviltjaktens inledning.

För en tid sedan avslöjade Svensk Jakt att länsstyrelsen Jämtland kan ha sålt illegala jaktkort på älg till tusentals jägare på statens marker i länet.

Myndigheten ska utreda sig själv om man gjort rätt eller fel, men i väntan på detta fortsätter länsstyrelsen Jämtland, som enda länsstyrelse i landet, att avlysa småviltjakt på grund av älgjakt.

Och det här får stora konsekvenser för den som vill jaga småvilt på statens marker under fågeljaktens inledning. Alltså de veckor som regeringen gett förtur till jägare boende i Sverige.

 

70 procent avlyst

Inom de fyra samebyar där lottning och kvotering av antal jägare tillämpas för ripjakt står det redan nu klart hur omfattande avlysningarna på grund av älgjakt blir kommande höst.

Mest omfattande är avlysningarna inom Ruvthen Sijte där 12 av totalt 17 jaktområden är avlysta för småviltjakt under perioden 2–15 september. Det innebär att nästan två veckor av de treveckorsperiod där jägare bosatta i Sverige ska ha förtur till småviltjakt på statens marker är avlysta för småviltjakt.

Inom Handölsdalen är 28 av 34 områden avlysta för småviltjakt 9–25 september.

Inom Tåssåsens 28 jaktområden stängs all småviltjakt på grund av älgjakt under perioderna 18–25 september samt 10–18 oktober.

Även inom Mittådalens sameby med sina 30 jaktområden är en stor andel av jaktområdena för småvilt avlyst på grund av älgjakt.

 

Icke kvoterad mark

Inom de jaktområden i Jämtland där länsstyrelsen inte tillämpar kvotering och lottning av småviltjakten kommer länsstyrelsen Jämtland att under juli månad meddela hur omfattande avlysningar i småviltjakten blir till följd av älgjakt.

Förutom avlysningar för älgjakt tillkommer även avlysningar i småviltjakten på grund av renskötselskäl.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram