Om jägarna inte gör jobbet
Gift, automateld från helikopter och gas är några av de metoder som används för att begränsa viltstammarna i världen medan Sverige och Norden får beröm för att viltförvaltningen sköts av vanliga jägare.
Vi står inför en global utmaning i att förvalta viltstammar och invasiva arter.
Under den internationella viltvårdskonferensen i Sapporo, Japan, 2015 framhölls de nordiska länderna som föredömen vad gäller viltvård.
– Deltagarna var oerhört imponerade av att vi kan förvalta, framför allt klövvilt, med vanliga jägare, berättar P-A Åhlén som jobbar med Mårdhundsprojektet.
Här är några exempel på hur man med allt mer desperata metoder reglerar viltstammar där jägare inte får eller kan bedriva viltvård.
Vi vill varna för att några av dessa filmer kan innehålla starka bilder.
Gasning av kaniner – Australien
Kaninerna förmodas ha etablerats 1859 i Australien och i brist på naturliga fiender har de förökat sig explosionsartat och trängt ut inhemska arter. De förstör varje år grödor för mångmiljonbelopp och ger upphov till erosion. För att få bukt med populationen blåser man in koldioxid eller giftet phostoxin i kaninhålorna.
Gift för vildsvin – USA och Australien
I Australien utvecklade man 2008 ett dödligt gift för vildsvin för att komma till rätta med populationen. Det giftiga preparatet heter Pigout och är dödligt också för hundar och rovdjur.
Efter succén med Pigout har man nu utvecklat giftet Hoggone som inte har lika stor påverkan på andra djur även om nötboskap och fåglar har dött under fälttester med giftet i USA.
Fältsterilisering – Australien och USA
Det pågår just nu intensiv forskning på hur man kan sterilisera vilt i fält. Man kallar det immunocontrareceptiva beten där man genom till exempel saltstenar steriliserar viltet.
Statligt anställda jägare – USA
För att få kontroll på framför allt vildsvin anställer man i till exempel Texas luftburna jägare.
Varghybridhägn – Italien
I Italien kämpar man mot en växande stam av varghybrider. Eftersom man inte tillåter jakt fångas djuren och steriliseras för att sedan hållas i något av de fyra speciella hägn för farliga djur som finns i Italien. Man tror att runt 300 varghybrider nu vistas i hägn i väntan på att dö av ålder. I bara Toscana finns det 130 vargflockar varav 27 är dokumenterade hybridflockar. I Italien finns det också flera hundra tusen förvildade hundar som enligt italiensk lag inte får avlivas.
Naturens gång – Nederländerna
För att undersöka vad som skulle hända om naturen fick utvecklas utan mänsklig påverkan startade man ett forskningsprojekt i nederländska naturreservatet Oostvaardersplassen – med förödande konsekvenser.
Den statliga myndighet som ansvarar för naturreservatet uppskattade att ungefär en fjärdedel av djurstammarna dött under vintern 2009–2010, men senare undersökningar visade att den korrekta andelen var tre fjärdedelar, 75 procent.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.