Människorna i det utgrävda området jagade gaseller med för tiden avancerade jaktmetoder. Foto: Denny Lorentzen / Mostphotos

Avancerade jaktmetoder redan på stenåldern

Arkeologer har hittat en 9.000 år gammal jaktplats i Jordanien. Forskarna anser att de funnit bevis för att människor använde sofistikerade jaktmetoder tidigare än vad man förut trott, rapporterar DN.

I en avlägsen öken i sydöstra Jordanien har franska och jordanska arkeologer hittat en jaktplats från stenåldern. Den beräknas vara från ungefär 7.000 år före Kristus, skriver DN.

 

Stenväggar

Arkeologerna har upptäckt kilometerlånga sammanstrålande stenväggar. De användes för att stänga in gaseller för att lättare kunna jaga dem. Liknande jaktfällor är vanliga i Mellanöstern, men så här gamla, stora och välbevarade så kallade desert kites har man inte hittat tidigare.

”Det vittnar om en uppkomst av extremt sofistikerade massjaktsstrategier, oväntat tidigt i historien”, skriver South Eastern Badia Archaeological Project i ett uttalande. På den länkade sidan finns ett flertal bilder från utgrävningarna och förklaringar till hur murarna och fällorna användes.

 

Det stora området där lämningarna hittats ligger i sydöstra Jordanien. Karta: Google

Föremål

Det hittades också över 250 föremål från samma tid, däribland två stenstatyetter med människoansikten, ett offeraltare och en modell av jaktfällorna.

Forskarna tror att föremålen användes för att åkalla övernaturliga krafter inför jakten och är bland de äldsta konstnärliga föremål som hittats i Mellanöstern.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev