Linda Modig, centerns förste vice ordförande och ledamot av Renmarkskommittén, har tydliga åsikter om vem som ska ha rätten till jakten och fisket i fjällen. Foto: Lars-Henrik Andersson och Centern

Olika bud från C-politiker i fjälljaktsfrågan

Centerpartiets Linda Modig, ledamot i Renmarkskommittén, träffade under sommaren företrädare för Jägareförbundet och var då tydlig: Samebyarna ska ha ensamrätt att upplåta jakten på statens mark ovan odlingsgränsen. I en intervju med Svensk Jakt vill hon inte kommentera dessa uttalanden.

Linda Modig (C).

Under sommaren, i samband med en stadsfest i Arvidsjaur, träffade Centerpartiets förste vice ordförande Linda Modig Jägareförbundets ordförande i Arvidsjaurs jaktvårdskrets, Krister Iseby.

– Hon sa att det bara kan sluta på ett sätt och det är att samebyarna får ensamrätt att upplåta småviltsjakten. Detta eftersom Girjasdomen är prejudicerande. Hon sa också att jag som kretsordförande har en viktig uppgift att bibehålla ett bra samarbetsklimat mellan jägare och samebyar i Arvidsjaur, säger Krister Iseby.

 

Upprepat åsikten

Birgitta Isaksson.

Birgitta Isaksson, Kiruna, ledamot i Jägareförbundets fjällråd och tidigare ordförande i Jägareförbundet Norrbotten, träffade också Linda Modig under sommaren.

– Hon sa att vi jägare och samebyar måste komma överens och att Girjasdomen är tydlig, det är samebyarna som ska ha rättigheten, berättar Birgitta Isaksson.

När Svensk Jakt intervjuar Linda Modig vill hon dock inte gå in på vad hon sagt i dessa samtal.

 

Tycker du att samebyar ska ha ensamrätt upplåta småviltsjakten på statens mark ovan odlingsgränsen?

– Det är ingenting vi tar ställning till nu utan vi jobbar med den frågan i Renmarkskommittén, säger Linda Modig och hänvisar till de svar Centerpartiets partiledare Annie Lööf gett i Svensk Jakts partiledarenkät (som publiceras i Svensk Jakt nummer 9, som utkommer den 25 augusti).

I Sameradions partiledarintervju har Centerpartiledaren Annie Lööf sagt att ”Centerpartiets ingång i utredningen är att bibehålla möjligheterna till jakt och fiske.”

 

Vad menas med att ”bibehålla möjligheterna”?

– Det inkluderar det vi sagt i enkäten att det inte får bli svårare eller dyrare för andra än samebymedlemmar att jaga och fiska i fjällen. Det är vår utgångspunkt, säger Linda Modig.

Hon påpekar att hon inte vill föregripa den diskussion som pågår inom Renmarkskommittén, men att de saker som Centerpartiet driver i kommittén är de ståndpunkter som framkommer i partiledarenkäten och det som Annie Lööf sagt i intervjun med Sameradion.

 

Vi har pratat med företrädare för Jägareförbundet som säger att du sagt att det bara kan sluta på ett sätt: att samerna ska få ensamrätt att upplåta småviltsjakten. Stämmer det?

– Jag går inte in på de samtal jag har fört med företrädare för Jägareförbundet. Jag har även pratat med nationella ledningen för Jägareförbundet och innehållet i de samtalen går jag inte in på. Jag har även kontakt med samebymedlemmar, jägare och fiskare i hela området och jag går inte in och redovisar innehållet i enskilda samtal.

 

Varför då?

– Jag har utgått från att vi fört förtroendefulla samtal. Det är ett normalt arbete när man har ett sådant här utredningsuppdrag; att vara tillgänglig för samtal och diskussioner.

Linda Modig tycker Jägareförbundet har ett mycket stort ansvar att hitta konstruktiva lösningar.

– Jägareförbundet är en nyckelspelare i sammanhanget.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev