söndag 18 november

Publicerad 8 november 2018 - 15:35

En efterlängtad syn också i Smålandslänen där lodjursstammen är i tillväxt. Något som de många rapporterna om lodjur, och angrepp på hundar och får vittnar om. Foto: Olle Olsson

Ökat tryck för lodjursjakt i Småland

Efter flera händelser där lodjur rivit både jakthundar och får ökar nu trycket på länsstyrelserna att besluta om lojakt i vinter.

De senaste dagarna har medier rapporterat om flera lodjursangrepp på jakthundar i Jönköpings och Kronobergs län. En hamiltonstövare skadades illa av lodjur under jakt utanför Agunnaryd i Kronoberg. En jämthund har attackerats i Åsenhöga i Gnosjö kommun.

Utanför Vrigstad hamnade en drever i närkontakt med ett lodjur. Sannolikt skyddade hundens gps-väst tiken från att skadas av lokattens klor.

Lodjursincidenterna med jakthundar inblandade kan sägas vara en fortsättning på hur förra jaktåret avslutades. I mars attackerades en luzernstövare av lo under rävjakt söder om Värnamo. Hunden fick allvarliga skador med frakturer samt en mängd rivmärken och bett över så gott som hela kroppen.

 

Tydligt tecken

Jaktvårdskonsulent Elias Turesson. Foto: Jan Henricson

Utöver det rapporteras återkommande om att får rivs av lodjur. I trakterna av Mullsjö pågår skyddsjakt efter ett specifikt djur som bedöms har dödat ett stort antal får vid flera attacker i traktens hagar.

Elias Turesson är jaktvårdskonsulent i Jägareförbundets region Syd och har arbetat med rovdjursfrågor under många år. Han säger att de många händelserna med lodjur inblandade är ett tydligt tecken på att stammen växt avsevärt i de tre Smålandslänen.

– För några år sedan hade vi knappast en enda incident med lodjur. Nu är de återkommande och påfallande ofta, och det beror inte bara på att fåren går ute längre om höstarna än tidigare. Helt klart är lodjursstammen i stark tillväxt, säger Elias Turesson.

 

Hoppas på jakt

Hur många lodjuren är tvistas det emellertid om. I Kalmar och Jönköpings län har förvaltningsmålens miniminivåer uppnåtts, och i varje fall i det förstnämnda länet finns förhoppningen att det blir lojakt i vinter.

– I Kronoberg har man ännu inte nått förvaltningsmålet, i Kalmar verkar man vara på god väg att besluta om jakt, och i Jönköping är målet uppnått med råge. Det diskuteras nu om nivåerna ska höjas, och det finns förstås de som eftersträvar det, men jag hoppas verkligen att länsstyrelsen tar tillfället och tillåter jakt nu när man har möjlighet till det och behovet är uppenbart, säger Elias Turesson.

Genom att tillåta jakt ökar tilltron till systemet, menar Elias Turesson. Om jägarna år efter år rapporterar spårtecken och andra iakttagelser av lodjur, och myndigheterna trots att miniminivåerna uppnås skjuter jaktbeslut framför sig, urholkas förtroendet. Moroten för att delta i inventeringsarbetet, det vill säga jakt när lostammen är stor nog, försvinner.

 

Tveksam till metodik

– Vi har redan nu problem med att människor inte rapporterar i tillräcklig omfattning. Minskar jägarnas engagemang blir det ännu sämre, säger Elias Turesson som också ifrågasätter metodiken för hur lodjursförekomst kvalitetssäkras.

– Jag menar att den bygger på tron att lodjurens hemområden är större än vad de i själva verket är, i varje fall i södra Sverige där det är tätt mellan bytesdjuren. När vi med säkerhet vet att det till exempel i trakterna runt Rydaholm i södra Jönköpings län finns fler än en föryngring, räknas ändå bara en eftersom det enligt kriterierna inte kan vara fler.

 

Målet är nått

Svensk Jakt har sökt ansvariga på länsstyrelsen i Jönköping för en kommentar, utan att lyckas. I våras fanns emellertid förutsättningarna för jakt då länsstyrelsen uppgav att länet berördes av åtta föryngringar, varav 6–6,5 beräknades vara länsegna. Förvaltningsmålet är satt till fem föryngringar.

– Jag hoppas som sagt att länsstyrelsen tar beslut om lodjursjakt i vinter, åtminstone på ett par-tre djur, och att man i bland annat Rydaholmstrakten där man så länge haft en stark lodjursstam får möjlighet att jaga, säger Elias Turesson.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Opinion
  Här förs debatten i Jägarsverige
  För inloggade!
  Så förvarar du vapnet i bilen och stugan
  Drömjakt
  Här finns någonstans att jaga
  Här kan du annonsera vapen
  Annonstorget mad allt från hundar till jaktvapen
  Provläs Svensk Jakt
  Bläddra i senaste numret
  Byggtips!
  Så bygger du en hundgård
  Ulf Lindroth
  Svensk Jakts vapen- och skytteredaktör tipsar och testar
  Gott från vilt
  Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

  Mest läst

   Senaste från Annonstorget

   Har vi för mycket älg?

   Skogsstyrelsen vill minska älgstammen kraftigt i landet. Tycker du att det är ett bra förslag?

   Jakthundar!
   Känner du igen jakthundraserna?
   Rådjursjakt!
   Vad har du för kunskaper om rådjursjakt med hund?
   Viltolycka!
   Hur gör du när en viltolycka inträffar?
   Jakttider!
   Kan du din jakttabell?
   Rävkunskap
   Vad vet du om rävar och rävjakt?
   Fåglar!
   Känner du igen fåglarna?
   Är du jägare?
   Har du rätt kunskaper?
   Tio frågor
   Vad kan du om vargar och vargjakt?
   Spårkunskap
   Vad kan du om spår och spårtecken?
   Älgjakt!
   Kan du något om älgar och älgjakt?
   Tio frågor!
   Vad kan du om våra predatorer?
   Är du viltvårdare?
   Testa dina kunskaper om viltvård.
   Vildsvin!
   Vad kan du om vildsvin och vildsvinsjakt?
   Tio frågor
   Om lodjur och lodjursjakt

   Samtidigt på JaktPlay

   Svensk Jakt på Instagram

   Heta ämnen på Svenskjakt.se