Den skickliga rävhunden, luzernstövaren Zarro, blev i helgen så illa riven av ett lodjur att hans ägare Kenny Andersson i Rydaholm är långt ifrån säker på att stövaren kommer att kunna jaga igen. Foto: Privat

Den skickliga rävhunden, luzernstövaren Zarro, blev i helgen så illa riven av ett lodjur att hans ägare Kenny Andersson i Rydaholm är långt ifrån säker på att stövaren kommer att kunna jaga igen. Foto: Privat

Rävhund loriven: Licensjakt i Småland möjlig nästa år

Det finns nu så många lodjur i Jönköpings län att länsstyrelsen inte utesluter licensjakt nästa år. En som sett vad lodjur kan ställa till med på nära håll är jägaren Kenny Andersson som fick sin luzernstövare illa riven den gångna helgen.

Jakten på marker öster om Bor och söder om Värnamo var i stort sett över när Kenny Anderssons luzernhane Zarro gav sig ut på ytterligare en sökrunda i lördags eftermiddag. Tidigare hade han haft två rävar på benen, som båda gått i gryt.

Hunden hade inte hunnit långt från skogsbilvägen när Kenny hörde ett illtjut, nästan som om han sprungit rakt på en hare.

– Men jag förstod ganska snabbt att allt inte stod rätt till. Han tog sina slag tillbaka till vägen, och där blev han stående, berättar Kenny som sprang så fort han kunde till sin hund.

Han kunde snabbt konstatera att stövaren hade sår och lossrivna hudflikar över så gott som hela kroppen. Den hade också skador vid halsen.

– Jag förstod att det var illa och lyfte bara in honom i bilen och körde till djursjukhuset. Där såg man direkt att det var ett lodjur som rivit hunden. Något som också har bekräftats av länsstyrelsen, säger Kenny Andersson som senare hittade lodjursspår i snön där hans hund blev riven.

 

”Jag förstod att det var illa och lyfte bara in honom i bilen och körde till djursjukhuset.”

 

Nålstick på kroppen

Zarro är nu hemma, sydd och med flera dränage. Rivmärken, bett och som av nålstick från lodjurets klor finns överallt på hundkroppen. Men redan om ett par dagar ska han tillbaka till veterinären igen.

– Han är i dåligt skick och lyfter inte ens på huvudet. Han har frakturer på bröstbenet och nu har en armbågsled svullnat upp så de misstänker att det är en fraktur där också, säger Kenny som är osäker på sin åttaårige rävchampions framtid.

– Först måste han bli bra fysiskt, vilket är osäkert. Sedan vet vi inte vad som hänt med hans psyke. Det får jag i så fall veta först till hösten.

 

Stövaren hade rivskador, klomärken och bett över i stort sett hela kroppen efter mötet med lodjuret. Foto: Privat

Stövaren hade rivskador, klomärken och bett över i stort sett hela kroppen efter mötet med lodjuret. Foto: Privat

En sak vet Kenny Andersson helt säkert. Hans hund jagar inte lodjur. Med den täta stam av lo som finns i den södra delen av Jönköpings län har han fått flera belägg för att så är fallet.

– Jag tror att de helt enkelt stötte ihop och då gick lodjuret till angrepp. Jag menar att det är hög tid att vi får börja jaga lodjur i våra trakter för att reglera antalet. Det finns de som säger att vildsvinen skadar våra hundar mer än lodjuren, men sådana jämförelser kan man inte göra för det kan vi ju göra något åt. Med lodjuren är vi maktlösa, säger Kenny Andersson.

 

Målet passerat

På länsstyrelsen i Jönköpings län säger rovdjurshandläggare Linda Andersson att vinterns inventeringar visar att förvaltningsmålet som är satt till fem föryngringar nu har passerats.

– De preliminära resultaten visar att Jönköpings län berörs av åtta föryngringar. Lite beroende på hur fördelningen blir med grannlänen har vi 6–6,5 föryngringar i vårt län, säger Linda Andersson.

Från länsstyrelsen har man tidigare sagt att licensjakt kan bli aktuellt först när förvaltningsmålet på fem föryngringar har uppnåtts.

– Och där är vi nu. Jag utesluter inte att det kan bli licensjakt nästa vinter, men kan heller inte säga att det kommer att bli så. Vi måste samordna oss inom det södra förvaltningsområdet, där vi också måste ta hänsyn till flera aspekter i förvaltningen, säger Linda Andersson.

 

”De preliminära resultaten visar att Jönköpings län berörs av åtta föryngringar.”

 

Kretsen kräver jakt

Fredrik Johansson är rovdjursansvarig i Värnamo jaktvårdskrets. Foto: Privat

Fredrik Johansson är rovdjursansvarig i Värnamo jaktvårdskrets. Foto: Privat

I Värnamo jaktvårdskrets säger rovdjursansvarige Fredrik Johansson att man nu kräver licensjakt på lodjur. I den södra delen av länet har jägarna i vinter konstaterat att det finns mycket gott om lo.

– Under en vildsvinsjakt i slutet av januari fanns det sju lodjur på ett område som inte var större än 1.000 hektar. Det rörde sig om en hona med två ungar plus fyra vuxna djur. Uppgifterna kvalitetssäkrades också av länsstyrelsen, säger Fredrik Johansson. Vi måste få börja förvalta lodjursstammen till kommande vinter, annars slutar det här riktigt illa.

Trots att man i trakterna söder om Värnamo med området öster om samhället Bor och vid Rydaholm har konstaterat många lodjur, kan inte Linda Andersson säga att det är där jakt kommer att bedrivas, om det blir licensjakt.

– Nej, hur den ska utformas får vi i så fall återkomma till. Det kan bli i särskilt utsedda områden, men det kan också bli över hela länet. Också det är något vi måste diskutera med fler intressenter.

 

”Under en vildsvinsjakt i slutet av januari fanns det sju lodjur på ett område som inte var större än 1.000 hektar.”

 

Jägareförbundet Jönköpings län ställer sig bakom Värnamokretsens krav på att länsstyrelsen medger licensjakt till vintern.

– Vi anser att det ska bedrivas licensjakt i länet där vi nu kommit upp i de nivåer som motiverar jakt. Om man ständigt höjer ribban för när jakt kan bedrivas blir det inte trovärdigt från länsstyrelsens sida, säger Gunnar Lindblad som är ordförande i länsföreningen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev