Publicerad 30 november 2021 - 11:29

Anna-Caren Sätherberg blir ny landsbygdsminister med ansvar för jaktfrågorna i Magdalena Anderssons nya regering. Foto: Kristian Pohl

Okänd jämtlänning får ansvar för jakten

Anna-Caren Sätherberg (S), riksdagsledamot från Jämtland, blir ny landsbygdsminister. Därmed blir det den andra i stort sett okända riksdagsledamoten i följd som får ansvar för jaktfrågorna.

När Jennie Nilsson avgick som landsbygdsminister inför statsministeromröstningen tidigare i år, tillsatte inte Stefan Löfven någon ny. I stället fick näringsminister Ibrahim Baylan ta över landsbygdsfrågorna.

I statsminister Magdalena Anderssons regering återställs den tidigare ordningen, då Anna-Caren Sätherberg, Åre, tar klivet från Jämtlands riksdagsbänk till Rosenbad som ny landsbygdsminister.

 

Inget avtryck

Anna-Caren Sätherberg (S), landsbygdsminister.

Anna-Caren Sätherberg har åtminstone i sitt hemlän blivit känd som en politiker som står upp för lands- och glesbygd. Något avtryck i jaktfrågor har hon dock inte satt.

Allt Svensk Jakt hittat där Anna-Caren Sätherberg uttalar sig om jakten mer generellt är en kort passus i en debattartikel som hon nyligen skrev tillsammans med partikamraten Isak From, där de beskriver skogens nyttor för Sverige:

”Samtidigt kommer skogen fortsatt att bidra med naturupplevelser, jakt, bär och svampplockning. Med en stark allemansrätt kommer vi fortsatt få fantastiska upplevelser när vi rör på oss i skog och mark.”

 

Om rovdjur och renar

Anna-Caren Sätherberg har emellertid gjort uttalanden i rovdjursfrågan med bäring på de jämtländska förhållandena. Rennäringen ska inte behöva acceptera stora avgångar till rovdjuren, sa hon i en intervju med Sveriges Television:

– Det finns mycket att göra. Nu i år fick vi i länet en mycket högre avskjutning av björn så det är klart att vi måste minska på rovdjurstrycket för rennäringen. Jag tycker vi ska ha en samexistens naturligtvis men den ska vara så att rennäringen fungerar, sa Anna-Caren Sätherberg till SVT.

När de nya ministrarna presenterades under en presskonferens sa Anna-Caren Sätherberg:

– Jag är stolt över att blivit landsbygdsminister. Som jämtlänning vet jag hur det är när det brister i servicen i människors vardag. Men vi vet att svensk landsbygd har stora möjligheter.

 

Rovdjur på miljö

Morgan Johansson (S), justitieminister.

Morgan Johansson blir kvar som justitieminister. Han tar över de uppgifter som Mikael Damberg (som blir ny finansminister) hade och får därmed ansvaret för vapenfrågor.

Vem som är miljöminister har också betydelse för jakten, då rovdjursfrågorna har sorterat under dennes departement. Om den ordningen bibehålls återstår att se, men klart är att riksdagsledamoten Annika Strandhäll blir ny klimat- och miljöminister efter miljöpartisten Per Bolund som lämnat regeringen.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram