Viltets rörlighet ökade under pandemin där trafik och annan mänsklig aktivitet i stort sett upphörde. Foto: Ingemar Pettersson

Ökad rörlighet bland vilt under pandemin

Vad begränsar vilda djurs rörelsefrihet mest – trafiken på våra vägar eller vi människor? Och hur skulle djuren reagera om trafiken plötsligt upphörde?

En grupp forskare har gått igenom gps-data som visar hur olika däggdjursarter förändrade sitt beteende i början av Covid-19-pandemin, då stora delar av världen stannade upp.

– Det mest intressanta är att vi såg att djuren ändrar sitt beteende väldigt fort, säger studiens huvudförfattare Marlee Tucker till DN, om den studie som nu publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science.

Gps-sändare

Forskarna använde data från projekt över hela världen, där vilda däggdjur utrustats med gps-sändare, från jättemyrslokar, afrikanska elefanter och gaseller till kronhjortar, bisonoxar och vargar.

Det skapade en bild av rörelsemönstret hos totalt 2.300 djur från mer än 40 olika arter under våren 2020, då nedstängningarna var som hårdast på många håll.

Rörelsemönstren kunde sedan jämföras med hur samma djurindivider rörde sig under motsvarande tidsperiod året innan.

Tydligast skillnader

Analysen visar att djurens längsta transportsträckor ökade med 73 procent och att de i genomsnitt rörde sig 36 procent närmare vägarna.

Förändringarna var tydligast i länder med mycket hårda nedstängningar, exempelvis Frankrike, Italien och Peru.

Ökat friluftsliv

I länder med medelhård nedstängning tycktes djurens rörlighet däremot tvärtom bli begränsad i vissa naturområden, förmodligen på grund av att i länder som Nederländerna och Tyskland uppmuntrades folk att gå ut och röra sig i naturen, skriver DN.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev