Ett vargpar, en hane och en tik, som markerar revir har spårats i Jönköpings län. Foto (i hägn): Olle Olsson

Nytt troligt vargrevir i södra Sverige

Länsstyrelsen i Jönköpings län har spårat två vargar, en tik och en hane, som rör sig öster om sjön Stråken. Om tecknen som tyder på att vargarna tagit området i besittning bekräftas, får det så kallade Brängenreviret ett grannrevir.

Jönköpings län har tidigare en mindre del i ett vargrevir, Brängenreviret som i huvudsak ligger i Västra Götalands län.

Men nyligen har ett vargpar spårats mellan sjön Stråken och Dumme mosse, helt inne i Jönköpings län, cirka en mil från länsgränsen.

 

Mellan sjöarna

Det rör sig om en hane och en hona. Tiken kommer från Tönsenreviret i Gävleborg och har kommit via Värmland, ner mellan de stora sjöarna till området mellan Mullsjö och Jönköping.

– Vi har tagit många prover som ska analyseras avseende dna. Vi har fått svar på två av dem och vet att tiken är från Gävleborg. Genom spårarnas observationer av urinmarkeringar kan vi bekräfta att den andra vargen är en hane, säger rovdjurshandläggare Linda Andersson på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

 

Kända problemvargar

Vargar från Tönsenreviret har i flera fall orsakat problem, då de uppträder oskyggt i och i närheten av bebyggelse. Boende i och omkring Bollnäs och närliggande samhällen har vid upprepade tillfällen haft otrevliga besök.

Ett ytterligare exempel är att den varg som dödade en mängd får i flera län i södra Sverige, och som slutligen blev ihjälkörd på E4:an vid Vaggeryd kom från Tönsenreviret.

Död varg vid E4:an i Jönköpings län kan vara fårdödaren

 

Behöver mer information

Länsstyrelsen väntar nu på att få fler svar på dna-analyser som görs av de prover som samlats in. Först om det genom dna konstateras att den andra vargen är en hane kan man enligt inventeringsföreskrifterna slå fast att det rör sig om ett revirmarkerande par.

Linda Andersson, Länsstyrelsen i Jönköpings län.

När vargparet först spårades funderade man på länsstyrelsen om det var föräldravargarna i Brängenreviret som gått längre österut än vad som tidigare varit känt. Men så är det alltså inte.

– Om det är ett revirmarkerande par är det inte helt oväntat. Vargar har under lång tid vandrat ner mellan Vättern och Vänern och området de rör sig i har under årens lopp haft besök av ensamma vargar vid ett flertal tillfällen, säger Linda Andersson.

 

Flera revir

Sedan tidigare finns det i södra Sverige åtminstone fyra vargrevir med föryngringar. Med ytterligare ett blir det fem. Långt över minimimålet på en halv föryngring i södra rovdjursförvaltningsområdet.

– Det målet sattes när det fanns ett vargrevir i Sörmland. Vi får se vad som händer när miniminivån för de tre rovdjursförvaltningsområdena revideras, säger Linda Andersson.

Om målet är ett halvt vargrevir finns det utrymme för jakt. Men först ska Naturvårdsverket delegera beslutanderätten till länsstyrelserna. Sedan ska dessa innan den 1 oktober besluta om licensjakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev