Vad som kan vara en död varg påträffades på måndagsmorgon vid E4:an i Vaggeryd. Djuret har skickats till SVA för analys. Arkivfoto. Foto: Manuel Lorenzo/Mostphotos

Död varg vid E4:an i Jönköpings län kan vara fårdödaren

Premium

Kort tid efter att den resultatlösa skyddsjakten på en varg i Jönköpings län avslutats påträffades en död varg vid E4:an utanför Vaggeryd. Det kan vara den varg som under lång tid skyddsjagats i flera län i södra Sverige.

Det döda djuret som låg intill norrgående körfält på E4 utanför Vaggeryd iakttogs på måndagsmorgonen av en privatperson som ringde polisen som skickade en patrull till platsen.

Med hjälp av bilder som polisen skickat till länsstyrelsens rovdjurshandläggare bedömer de att det verkligen är en varg som hittats vd motorvägen.

– Jag har sett en bild och av allt döma är det en varg, säger vilthandläggare Linda Andersson på länsstyrelsen i Jönköpings län.

 

Preliminärt en tik

Vargen ska skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt för analys.

Enligt uppgifter till Svensk Jakt visar den preliminära undersökningen av vargen att det är en tik.

Det innebär att det är möjligt att det är den varg som sedan i somras varit föremål för flera beslut om skyddsjakt i delar av länet, bland annat i Vaggeryds kommun.

– Av det jag fått veta från personer på plats tycks det vara en tik. Vi ska nu ta prover på den för att snabbt kunna få en DNA-analys utförd på forskningsstationen i Grimsö. Vi är mycket angelägna om att få svar på om det verkligen är den vargtik som rivit får i vårt och andra län, säger Linda Andersson.

 

Jakt i flera län

De analyser som gjorts av bland annat spillning som samlats in i anslutning till hagar där varg dödat får, visar att det rör sig om en ung vargtik som är född i Tönsenreviret i Gävleborgs län.

Samma varg har angripit får i flera län på sin vandring söderut, och efter att den lämnat Jönköpings län har får dödats också i Skåne och Kronoberg, där det också bedrivits skyddsjakt.

Nu får analyser av DNA visa om det är samma individ som lyckats klara sig från skyddsjakt, men som mött sitt öde på en motorväg utanför Vaggeryd.

Skyddsjakten på vargen avslutades i Jönköpings län den 26 oktober. I Hallands län har skyddsjakt på varg pågått fram till så sent som i lördags.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev