Länsstyrelsen i Gävleborgs län säger nej till tre skyddsjaktansökningar på varg.

Länsstyrelsen i Gävleborgs län säger nej till tre skyddsjaktansökningar på varg. Foto: Pia Brännvall / Mostphotos

Avslag, avslag, avslag – inga skyddsjakter på varg

Skogsbolag, privata markägare och privatpersoner har ansökt om skyddsjakt på varg.
Länsstyrelsen säger nej till samtliga.

Sveaskog, Stora Enso, markägarna i Ore älgskötselområde och en privatperson har ansökt om skyddsjakt på samtliga vargar i reviret Loberget, som delas mellan Gävleborg och Dalarna.
Anledningen till skyddsjaktansökan är att vargarna i reviret har attackerat jakthundar vid upprepade tillfällen. Detta är ett allvarligt hinder mot en effektiv jakt på älg, menar markägarna i älgskötselområdet.

Stora vargbekymmer – ansökningar om skyddsjakt i tre olika revir

Genom att avliva vargarna i Loberget går det att bedriva en målstyrd älgjakt som ska uppfylla förvaltningsområdets mål om en älgstam i balans med foderresursen, menar markägarna i sin ansökan.

 

Avslag

Men det räcker inte för skyddsjakt. Det anser i alla fall länsstyrelsen i Gävleborgs län.

I det aktuella fallet anser länsstyrelsen att det inte går att fastställa att vargarna i reviret Loberget är särskilt skadebenägna. Vidare skriver myndigheten att de kvalitetssäkret tre vargattacker i området det senaste året och att den skadegörande individen vid två olika tillfällen avlivats i samband med angreppet.

Jämthund nära döden – hundägaren sköt attackerande varg

Men i ansökan framgår att det efter att den senaste vargen sköts den 9 oktober, med stöd av paragraf 28, har det inträffat ytterligare en incident mellan hund och varg i samma område. Så sent som den 23 oktober lyckades en jägare avstyra en vargattack på sin hund genom att skjuta varningsskott. ”Efter ett eftersök friskförklarades vargen då skottet bekräftades gått in i en gran”, skriver länsstyrelsen.

Viltskadecenter: Våra tumregler för skyddsjakt på varg fungerar ibland

Länsstyrelsen i Gävleborgs län hänvisar till Naturvårdsverkets och Viltskadecenters vägledningar.

”I bedömningen av om skyddsjakt i detta fall är en effektiv åtgärd för att förhindra allvarlig skada utgår länsstyrelsen från Naturvårdsverkets samt Viltskadecenters vägledning”, skriver länsstyrelsen i sitt avslag.

 

Avslag

Även en privatperson har ansökt om skyddsjakt på vargarna i Loberget. Sökanden hänvisar även till ytterligare ett tillfälle där varningsskott avlossats mot vargar för att förhindra angrepp men ”detta är inte kvalitetssäkrat av länsstyrelsen”, skriver myndigheten och avslår även den ansökan.

 

Avslag

Och inte heller i Tönsenreviret blir det någon skyddsjakt. Här har en privatperson boende i byn Tönsen vid upprepade tillfällen ansökt om skyddsjakt på varg som går på gårdsplaner. Men inte heller det räcker för att bevilja skyddsjakt. ”Att det har tillkommit ytterligare en film på en varg som passerar gårdsplan under natten kan i dagsläget inte räknas som en problemvarg, enligt yttrande från Viltskadecenter”, motiverar länsstyrelsen sitt beslut.

 

Avslag?

I skrivande stund har länsstyrelsen inte tagit ställning till den skyddsjaktansökan på varg som gäller ett vargrevir väster om Sandviken i Gästrikland.

Sänkt tilldelning till kommande licensjakt

I Gävleborgs län finns ett förvaltningsmål på fyra årliga vargföryngringar. Detta enligt beslut av länsstyrelsen viltförvaltningdelegation. Vid den senaste vintern inventering hade länet 8,17 vargföryngringar.

Vid licensjakten på varg i januari 2021 fälldes 16 vargar i två revir helt benägna inom Gävleborgs län. Till den kommande licensjakten i januari 2022 har länsstyrelsen kraftigt minskat tilldelningen i Gävleborg. Vid jakten får tolv vargar fällas i två revir, som båda delas med andra län.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev