Publicerad 8 november 2021 - 14:53

Många vargar leder till stora problem i Gävleborgs län. Foto: Olle Olsson

Stora vargbekymmer – ansökningar om skyddsjakt i tre olika revir

Premium

Den rekordstora vargstammen i Gävleborgs län fortsätter att ställa till problem. För tillfället handlägger länsstyrelsen fyra skyddsjaktansökningar på vargar från tre olika revir i länet.

I slutet av oktober ansökte markägarna genom Ore älgskötselområde om skyddsjakt på samtliga vargar i reviret Loberget. Både vargreviret och Ore älgskötselområde tangerar såväl Dalarna som Gävleborgs län och därför söker de skyddsjakt i båda länen.

Jämthund nära döden – hundägaren sköt attackerande varg

Anledningen till skyddsjaktansökan är att vargarna i reviret har attackerat jakthundar vid upprepade tillfällen Detta är ett allvarligt hinder mot en effektiv jakt på älg, menar markägarna i älgskötselområdet.

”Genom upprepade attacker mot jakthundar förhindras möjligheterna att nå de mål som länsstyrelsen beslutat om i älgskötselplanen. Jaktlagen kan inte längre jaga på ett sätt som främjar måluppfyllnaden utan jakten riskerar bli helt slumpmässig. En effektiv jakt på älg är nödvändigt för att uppnå målet i lagd älgskötselplan som syftar att få ner skogsskadorna på tall till en acceptabel nivå”, står det i ansökan.

 

Statlig ansökan

Även Stora Enso samt statliga Sveaskog är med och ansöker om skyddsjakt på vargarna i reviret Loberget. ”Som markägare lider vi ekonomisk skada när den av länsstyrelsen beslutade Äsoplanen ej går att uppfylla på grund av vargangrepp på älghundar”, skriver Sveaskog.

 

Skjutit varningsskott

Även en privatperson har ansökt om skyddsjakt på vargarna i Loberget. Enligt ansökan har jägaren känt sig hotad av vargarna och därför skjutit varningsskott. Jägaren skriver: ”Vid två tillfällen skjutit varningsskott mot tre olika vargar förutser jag att ytterligare angrepp kommer att ske.”

 

Sex vargar i Gästrikland

En privatperson har ansökt om skyddsjakt på sex vargar i ett område väster om Sandviken i Gästrikland. Sedan i mitten av februari har vargar attackerat jakthundar vid fyra tillfällen i området, varav två har dödats. Dessutom har varg gått ett angrepp på får vid ett tillfälle i samma område.

Jämthundshane dödad av varg

Enligt ansökan bedrivs ingen älgjakt i området till följd av vargangreppen. Sammantaget rör det sig om mer än 25.000 hektar där älgjakten satts på paus.

 

”Accepterar inte likgiltighet”

Till sist har en privatperson ansökt om skyddsjakt på närgångna vargar i byn Tönsen, Hälsingland. Sökanden beskriver närgångna vargar ylande mitt på dagen och att en halt varg filmats på en gårdsplan.

Fler tamdjur vargdödade i problemrevir

”Vi accepterar inte likgiltighet att inte länsstyrelsen följer riksdagens beslut. Därför ansöker jag än en gång om skyddsjakt på varg i byn Tönsen”, står det i ansökan.

 

Inga beslut

Länsstyrelsen i Gävleborgs län har ännu inte fattat beslut kring någon av de fyra skyddsjaktansökningarna på varg som kommit in på senare tid.

 

Skyddsjakt pågår

Så sent som den 20 oktober beslutade länsstyrelsen i Gävleborg län om skyddsjakt i ännu ett område. Jakten gäller en oskygg varg i Ljusdals kommun.

Om vargen får fortsätta att tillvänjas i området finns det stor risk att den kan orsaka allvarlig skada mot människor och tama djur,” skrev länsstyrelsen i sitt skyddsjaktbeslut.

Vargen har ännu inte skjutits. Jakten är dock svår att bedriva effektivt eftersom länsstyrelsen inte tillåter att hundar används vid skyddsjakten.

 

Läs även

Länsstyrelsen avslår tre skyddsjaktansökningar

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram