Gustaf Axelström blev ny jägare 2022. Han har hunnit med att jaga både älg och rådjur och till helgen blir det premiär för ytterligare en jaktform: toppjakt. Därför gäller det att ha en bra inskjuten studsare. Foto: Lars-Henrik Andersson

Nybliven jägare – så tycker Gustaf om jägarexamen: ”Luriga frågor”

Premium

Gustaf Axelström, 26 år, tog jägarexamen förra året. Han är en av de 5.722 personer i landet som 2022 blev ny jägare.

Både antalet godkända teoriprov i jägarexamen och antalet nya jägare minskar.
Det visar färska siffror som Jägareförbundet tagit fram.
Förra året registrerades 8.300 godkända teoriprov i Jägarexamen. Det är en minskning med 1.700 jämfört med 2021. Andelen nya jägare har minskat med cirka 1.000 personer mellan åren 2020 till 2022.

Nya jägare

Gustaf Axelström är en av de 5.722 personer i hela landet som förra året blev ny jägare.
En ny jägare är en person som avlagt godkänt teoriprov samt minst ett praktiskt prov i jägarexamen och som under samma år, alternativt året efter, betalat statligt jaktkort. En person räknas som ny jägare i statistiken det datum då båda villkoren är uppfyllda.
– Alla mina hobbys handlar om att vara ute i naturen i någon form: fiske, skidåkning, cykling, fjällvandring och nu jakt. Jakten är för mig ytterligare en anledning att få vistas i naturen och en bonus är att man får bra kött som man vet varifrån det kommer, säger Gustaf Axelström.

Gustaf Axelström är en av 5.722 personer som under förra året tog jägarexamen och därefter löste statligt jaktkort. Han tycker jägarexamenskursen var mycket bra. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jägarexamen genom skolan

Han har sina rötter i Kumla utanför Örebro men bor numera i Luleå med sin sambo där han studerar till civilingenjör i maskinteknik vid Luleå tekniska universitet.
– Jag såg att Luleå studentjaktklubb arrangerade kurs i jägarexamen och i fjol gjorde jag slag i saken och började plugga. Upplägget på kursen var bra och jag lärde mig mycket. Artkännedomen fick jag verkligen nöta in. Det var en jättebra kurs. Även kurslitteraturen är mycket bra. Jag läste jägarskoleboken innan kursen för att jag tyckte den var så bra, säger Gustaf Axelström.
Teoriprovet gjorde han via mobiltelefonen.
– Det var smidigt. När du gör provet på mobilen kan du inte byta fönster och appar, detta för att inte kunna fuska. Det var en del luriga frågor jämfört med gamla prov. Jag hade hört att teoriprovet blivit svårare så därför lade jag ner mycket tid på studierna.

 

Jägareförbundet: Provet i jägarexamen är inte för svårt

Dyra omprov

Gustaf Axelström skrev godkänt på första försöket.
– Men jag förstår att det blir dyrt för de som måste göra om provet flera gånger.
Ett omprov kostar 500 kronor.
På frågan varför han tror antalet nya jägare minskar, svarar Gustaf Axelström:
– Blir provet svårare krävs det att man avsätter mer tid och en del kanske därför väljer att inte läsa jägarexamen eller så har de inte lagt ner nog mycket tid innan provet. Det kräver att du är väldigt intresserad av att ta steget och bli jägare.

Jaktklubb för studerande

Gustaf jagar älg med Luleå studentjaktklubb som är en ideell förening som samlar aktiva studenter vid Luleå tekniska universitet som har ett jakt- och viltvårdsintresse. Föreningen tillhandahåller även jaktmark till medlemmarna. Endast studenter på Luleå tekniska universitet erbjuds plats i jaktlaget.
– Jag var med på älgjakten i höstas och vid två tillfällen då jag var med fälldes det älg. Sedan har jag jagat lite rådjur.

Stannar för jakten

När Svensk Jakt träffar Gustaf är han i färd med att skjuta in studsaren inför helgens toppjakt. Det är första gången han provar på jaktformen.
– Jag ska jaga tillsammans med en kompis som har jagat toppfågel tidigare, säger Gustaf Axelström som planerar bo kvar i Norrbotten efter studierna, som han räknar bli klar med till sommaren.
En av anledningarna till att han vill fortsätta vara norrbottning är förstås jakten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev