Allt färre blir jägare.

Allt färre blir jägare. Foto: Lars-Henrik Andersson

Färre skriver godkända teoriprov i jägarexamen

Premium

Förra året registrerades 8.300 godkända teoriprov i Jägarexamen. Det är en minskning med 1.700 jämfört med 2021. Jaktvårdskonsulent Henrik Falk, Jägareförbundets samordnare för Jägarexamen tror flera orsaker ligger bakom den dramatiska minskningen.

Lars-Henrik Andersson Publicerad 16 januari 2023 - 15:09

Andelen godkända teoriprov minskar med 17 procent mellan åren 2021 och 2022. Det visar statistik som Svensk Jägareförbundet tagit fram.

Henrik Falk.

– Det är fortsatt hög andel underkända teoretiska prov. En försiktig bedömning är att minskningen är en kombination av att det teoretiska provet upplevs som svårt av somliga samt en allmän avmattning av intresset att bli jägare. Det har varit ett stort intresse under flera år att bli jägare, men jag tror vi nu upplever en viss mättnad, säger Henrik Falk.

Hög kostnad

Han tror också att en del tycker det är dyrt att avlägga teoriprovet. Eleverna får betala 500 kronor vid första provtillfället, och kostnaden är lika stor vid omprov.

– Vi är nu tillbaka på nivåer som vi hade runt 2007, konstaterar Henrik Falk.

Flest andel underkända sett till ålderskategori är blivande jägare under 20 år.

Inte så populärt

Henrik Falk är inne på linjen att den stora orsaken till nedgången, totalt sett, är att andelen godkända teoriprov har legat på en hög nivå de senaste åren , och att det inte är lika populärt längre att bli jägare.

– Jag tror som sagt att vi ser effekterna av en viss mättnad. Pandemin kan ha spelat in samt att jag tror en del håller lite hårdare i plånboken i dessa orostider.

Allt färre klarar jägarexamens teoriprov

Svensk Jakt har tidigare i en rad artiklar berättat om det nya digitala provet, som av en del anses som svårare och att andelen godkända teoriprov i jägarexamen har minskat dramatiskt sedan de nya digitala proven togs i bruk.

Att drygt 8.000 skrivit godkänt betyder inte att det är lika många som direkt blir jägare.

– En del kanske bara skriver teoriprovet, andra kanske inte börjar jaga förrän efter något år.

Jägareförbundet: Provet i jägarexamen är inte för svårt

Henrik Falk berättar att han tillsammans med Naturvårdsverket arbetat fram statistik som visar hur många som blir ny jägare.

– Definitionen av en ny jägare är en person som avlagt godkänt teoriprov samt minst ett praktiskt prov i jägarexamen och som under samma år, alternativt året efter betalat statligt jaktkort. En person räknas som ny jägare det datum då båda villkoren är uppfyllda.

 

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev