Glada och stolta jägareleven Arvid Einarsson på Torsta naturbruksgymnasium fick chansen att pröva på harjakt, och han valde rätt pass. Det är inte alla som får skjuta två svenskharar på en dag. Foto: Per Andersson

Nybliven jägare med känsla för harjakt

Premium

I september är det inte bara älgjakt utan även harjakt och fågeljakt som står på schemat, och när harpesten hotar i Jämtland är det lika bra att skörda av naturens gåvor.

En som gillar jakt är 16-årige Arvid Einarsson som går på Torsta Naturbruksgymnasium. Han har ett brinnande jakt- och naturintresse.

När eleverna hade jaktpraktik på schemat valde han att få följa med på harjakt och här ställde Bräcke stövargilles ordförande Anders Olofssons upp med sin hamiltonstövare DCH Hartrajens Rask för några dagars harjakt.

 

Gråmulen morgon

När det var dags för jakt vaknade naturen upp i ett grått dimmigt väder och cirka 12 graders värme. Men harjägare är vana vid vädrets nycker och Rask släpptes i gryningen för att leta hare. Efter en stor sökrunda hittade han några harslag och jakten var snart igång.

De tre jägarna gav sig iväg efter vägen och det tog ungefär 45 minuter tills det small två skott. Arvid hade fått se haren komma över ett nytt hygge och när den kom ut på vägen fick Arvid skjuta sin första hare på ett stövardrev.

– Hur gör jag nu när haren skulle tas ur? frågade Arvid, lika vetgirig som vanligt.

Hundägaren Anders Olofsson ställde glatt upp med råd och sa till om latexhandskar när haren skulle öppnas. Allt efter inrådan av länsveterinären i Jämtland, som ett skydd mot harpest.

 

Nytt drev

Efter lite arbete med att passa haren släpptes Rask på nytt i en annan del av Malmmyrberget utanför Gällö i Jämtland.

Det tog inte lång tid innan det hördes ett jublande påstick av hunden och hardrevet var igång igen. Nu tog haren verkligen till harvärjan och sprang en kilometer bort där det blev en kortare tappt innan Rasken hittade spåret igen.

Anders Olofsson instruerar Arvid Einarsson om hur en hare ska passas. Foto: Per Andersson

När haren sedan kom emot jägarna hade stövaren drivit i gott och väl en timme och precis som förra gången hade Arvid Einarsson tagit bästa passet.

När hans morfars sida vid sida fått tala låg hare nummer två i diket. En gladare jägare än Arvid fanns just då inte att finna i hela Bräcke kommun.

– Jag har fått skjuta min första älg i september och några skogsfåglar, och idag två harar efter ett fantastiskt jobb av Rasken, sa Arvid innan han elegant tog ur sin andra hare för dagen.

 

Per Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev