Nya upptäckter om harpestens spridning
Ett genetiskt detektivarbete av forskare från Umeå har lett fram till nya upptäcker om harpesten, skriver Dagens Medicin.
Bland annat har forskarna lyckats kartlägga harpestens spridning i Västeuropa.
Forskarna presenterade nyligen sina upptäckter i samband med infektionskongressen ECCMID i Köpenhamn.
– I den här studien har vi försökt förstå hur en speciell stam av harpest på bara några decennier har lyckats ta över hela Västeuropa, säger Chinmay Dwibedi, forskare på FOI och Umeå universitet, till tidningen Dagens Medicin.
Genetiska analyser
Forskare har vetat att harpestbakterien i hela Västeuropa tillhör samma stam, men inte hur den på kort tid hunnit spridit sig över ett så stort område, skriver Dagens Medicin.
Forskarna kunde genom genetiska analyser se att bakterien haft sitt ursprung i öst och sedan spridit sig ned mot Spanien. Öster om Tyskland är det en annan typ av harpest som regerar, rapporterar Dagens Medicin.
Umeåforskarna gjorde även andra upptäckter.
Lämnar inte området
De kunde nämligen konstatera att när väl smittämnet tagit sig in i ett område som tidigare saknade harpest, så blir den kvar där. Den lämnar alltså inte det området, enligt Chinmay Dwibedi.
– Den praktiska konsekvensen av den upptäckten är exempelvis att vården inte ska invaggas i falsk trygghet om ett utbrott har stävjats. Bakterierna finns kvar och sannolikt kommer det att komma fler utbrott, säger Chinmay Dwibedi till Dagens Medicin.
Forskarna uppger också att bakterien var väldigt stabil och muterade mycket långsamt. Samma varianter klarade av att existera över långa avstånd, flera tusen kilometer, utan att behöva ändra genetiken för att anpassa sig till nya miljöer.
Fakta Harpest
Harpest eller tularemi är bakterieorsakad sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Den drabbar främst olika gnagare, bland annat hare. Smittan kan på flera olika sätt överföras till människan:
bett av en smittad mygga eller annan insekt, direkt beröring med ett smittat djur, inandning av damm, förorenat med sjuka djurs urin eller avföring eller intag av smittat vatten.
Inkubationstiden är kort, två till tio dygn, i genomsnitt tre dygn.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.