Mårdhund, hare och gnagare har visat sig fungera som värdar för borreliabakterier. Foto: Johnny Olsson

Mårdhund, hare och gnagare värddjur för borreliabakterier

En ny finsk studie visar att mårdhundar och harar kan öka risken för borrelia. Djuren har visat sig fungera som värdar för borreliabakterier.

Även sork kan fungera som värd för bakterien, och kan på det sättet bidra till att öka risken för smitta. De är på det sättet både värdar för både fästingar och borreliabakterier. Älg, hjort och rådjur kan inte fungera som värdar, då hjortdjurens blod tvärtom har negativ effekt på borreliabakterier.

 

Inga hjortdjur

Bakterierna dör i stället om de utsätts för hjortdjurens blod.

Studien genomfördes i finska Nyland. I de förhållanden som rådde visade sig mårdhunden ha störst betydelse som värddjur, och också det djur som hade störst betydelse för att sprida borrelia.

 

Värd för borreliabakterie

Det är den finska tidningen Jägaren som skriver om forskarrapporten. Där det fanns gott om harar och mårdhundar var också smittspridningen av borrelia påtagligt högre hos människor i området.

Forskarna konstaterar att en halvering av antalet mårdhundar och harar skulle ha större effekt än att utrota alla rådjur, vitsvanshjortar och älgar i området.

 

En myt

Hjortdjurens roll som värddjur har enligt rapporten kraftigt överskattats. Tvärtemot tidigare åsikter skulle antalet hjortdjur kunna fördubblas om förekomsten av små och medelstora värddjur skulle elimineras, och ändå skulle antalet fästingar av alla stadier minska.

Forskarnas slutsats är att ingen människa skulle behöva drabbas av borrelia om det inte fanns kompetenta värddjur för borreliabakterier.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev