Publicerad 22 februari 2017 - 14:10

Alfatiken i Brattforsreviret var kvar i jaktområdet en vecka efter att jakten avlystes. Hon var då svårt skabbangripen och fotograferades på en rävåtel. Foto: Länsstyrelsen Värmland

Nya revirvargar i jaktområde

Sju vargar från fyra olika revir fälldes under årets licensjakt i värmländska Brattforsreviret. Ett nytt revirmarkerande par har redan spårats i området, och dessutom har den svårt skabbangripna tiken i det gamla Brattforsreviret fotograferats på en rävåtel.

Vargjakt för att ta bort hela familjegrupper kan vara mycket svårt i vargtäta marker. Endast en av de vargar som sköts under jakten i januari tillhörde det utpekade Brattforsreviret. Det var en svårt skabbangripen årsvalp som avlivades enligt paragraf 40b i jaktförordningen.

Av de andra sex vargarna som sköts var fem revirhävdande djur. Alfaparet i Nordmarksreviret, hanen från Kungskogenreviret och ett tidigare okänt par som markerade revir i den västra delen av Brattforsreviret. Den sjätte vargen var en valp från Nordmarksreviret.

 

Fyra revir

När licensen på sex vargar var fylld hade sju vargar från fyra olika revir skjutits och det fanns fortfarande vargar kvar i jaktområdet. Det gamla Brattforsreviret antogs vara borta på grund av skabb.

Nu visar DNA-proven att åtminstone tiken i Brattforsreviret kan finnas kvar i området.

Den 20 januari, en dryg vecka efter att jakten stoppats, hittades spillning från Brattforstiken vid Suttertjärn öster om Molkom där tiken sen också fotograferades.

– Det är osäkert om hon lever idag. Hon var svårt angripen av skabb och ett klart fall för avlivning enligt paragraf 40b, säger Fredrik Wilde, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Värmland.

Tiken fotograferades vid en rävåtel dit hon återkom för att äta. Hon var ensam vid besöken.

– Bilderna talar sitt tydliga språk. Revbenen syntes, och jag är inte säker på att hon hade någon svans kvar, säger Fredrik Wilde.

 

Nytt revirpar

Nu har ett också ett nytt revirmarkerande par spårats i det gamla Brattforsreviret. DNA-analyserna är inte klara men länsstyrelsens bedömning är att det nya vargparet tagit över det tidigare Brattforsreviret.

– Det fyller på snabbt med nya vargar efter avslutad jakt, konstaterar Fredrik Wilde.

Länsstyrelsen i Värmland har fått kritik efter jakten i Brattfors. Från värnarhåll riktas kritik mot att vargar från andra revir än det utpekade sköts, och från jägarkåren har länsstyrelsen fått kritik för att jakten avslutades innan det tänkta jaktområdet var tömt på varg.

– Vi utgick från det område som Brattforsvargarna höll under förra vintern. Reviren är inte statiska, och den korta analysen är att vi kanske måste begränsa det jaktbara området inför kommande jakter, säger Fredrik Wilde.

 

Beteende ändras

Resultatet i Brattfors visar på några av problemen med selektiv och hårt reglerad vargjakt i vargtäta marker. Reviren ligger tätt, ibland på varandra och revirgränserna är flytande.

En allt tätare vargstam förändrar vargarnas beteende, och händelser som ett utbrott av skabb i en familjegrupp är enligt länsstyrelsen svåra att förutse.

– Vi har en del att tänka på, men det är första nästa vinter som vi kan se effekterna av årets jakt, säger Fredrik Wilde.

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram