I det tredje momentet i björnpasset föreslås nu krav på att skotten ska ta i träffområdet. I dag ska två skott avlossas mot fronfigur inom fyra sekunder men inga träffkrav för godkännande. I framtiden kan det bli så att du skjuter två skott mot sidofigur och ett skott mot frontfigur inom tio sekunder med krav på träff för godkänt. Foto: Lars-Henrik Andersson

Nya krav för björnpasset

Skytteprovet för björnjakt, det så kallade björnpasset föreslås göras om.
Dessutom diskuteras nytt skytteprov för jägarexamen och obligatoriskt övningsskytte.

I fredags arrangerades ett seminarium i jaktskytte på Öster Malma. Det var många jägare men också representanter från myndigheter, studieförbund, politiker, media med flera som deltog i seminariet.

Bland annat diskuterades den motion som lades fram för förbundsstämman 2015 som handlar om att utreda förutsättningarna för att införa obligatoriskt övningsskytte för jägare.

Statens lantbruksuniversitet, SLU, genomförde i fjol en stor enkätundersökning hos jaktkortslösare i Sverige, med cirka 4.000 svar.

 

Många har krav

– Intressant är att två tredjedelar av jägarna redan idag har skjutkrav inom jaktlagen för att få jaga med kula. Ännu fler tycker det vore bra med att det infördes ett obligatorium. Det är endast några få procent av jaktlagen som har krav att skjuta med hagel för att få jaga, berättar Lars Björk, rikssamordnare för jaktskyttet inom Svenska Jägareförbundet.

Han berättar att det nu är ute en enkät bland dem som ansvarar för skjutbanorna runt om i landet där syftet är att ta reda på vilken kapacitet man har vid ett eventuellt införande av obligatoriskt övningsskytte.

En annan nyhet är att björnpasset förelås göras om.

 

Nya krav

Björnpasset har funnits i 10 år och en översyn har gjorts. Skyttet på 80 och 40 meter är lika som tidigare. Däremot är det nya förslaget att det ska skjutas två skott mot sidobjörn och sedan ett skott mot en frontbjörn på 20 meter och samtliga skott ska vara inom träffområdet  för att vara godkänt. Skytten har tio sekunder på sig från det att första skottet avlossats.

En fråga som också diskuterades är om skjutproven i samband med jägarexamen ska göras om.

– Jägarexamen infördes för trettio år sedan och vi jagar kanske inte riktigt på samma sätt nu som då. Bland annat så jagades det knappt vildsvin då och inte heller så mycket björn, säger Lars Björk och påpekar att även i denna fråga måste man ha en dialog med skjutbanorna runt om i landet för att få reda på vad som är möjligt att förändra.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev