Gunnar Norell, 77 år, har avlagt godkänt älgskyttebevis i 60 år på rad. Alla gånger på Hybo skjutbana utanför Ljusdal. Foto: Kristoffer Pettersson

Gunnar belönades för sitt skytte – efter 60 år av godkända prov

Premium

För vissa jägare kan det vara en skräck att ställa sig på skjutbanan, och än värre blir det med flera skyttar på samma plats. Men den känslan är det länge sedan Gunnar Norell kom över. I år sköt han sig godkänd för 60:de året i rad, och belönades med Mästarmärket i guld.

Pappälgen på Hybo skjutbana utanför Ljusdal torde vara död vid det här laget, oavsett övriga skyttars prestationer. Allt sedan 1962 har Gunnar Norell, 77 år, dokumenterat och genomfört godkända prov för älgskyttemärket här.

– Räknar man ihop det blir det 60 år – i rad alltså, berättar han.

 

Det tar 60 år att erövra Mästarmärket

Mästare i skytte

Det första godkända älgskyttemärket fixade han som 17-åring och har sedan dess skjutit godkända prov varje år. En bedrift som han i år belönades för med Jägareförbundets Mästarmärke i guld.

– Det känns skönt att få det för nu vet jag att jag hållit i skyttet och varit med så pass länge. Ofta brukar det bli någon djupdykning något år, men så blev det inte.

– Hur bra jag än skjuter så får jag inget mer, det här är det högsta man kan få, säger en nöjd Gunnar Norell.

 

Gunnar Norell, 77 år, är en rutinerad jägare och meriterad skytt. Foto: Kristoffer Pettersson

Älg, fågel och spetsar

Jaktligt var han tidigare hundförare på älgjakterna, men styrde om till att bli en flitig småviltsjägare med fokus på fågeljakt och finnspetsar. En jaktform där hans många timmar på skjutbanan hjälpt honom med de jaktliga framgångarna.

Nu handlar det mesta dock om fällfångst och älgjakt – från pass.

 

Slutar aldrig

Men ge upp skyttet kommer han inte att göra, även om det inte väntar några fler utmärkelser och trädskällarjakterna blivit färre.

– Jag slutar aldrig att skjuta, det går inte, säger han och berättar om utslitna vapen och närmare 20.000 avlossade övningsskott.

 

Gunnar Norell i en miljö där han trivs som allra bäst, i skjutbåset på Hybo skjutbana utanför Ljusdal. Foto: Kristoffer Pettersson

Ny bössa

– Jag är vänsterskytt men har alltid skjutit med högermekanism. Men nu köpte jag faktiskt en vänsterstudsare för första gången. Och den trivs jag väldigt bra med, säger Gunnar Norell och skrattar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev