En glad mästare! Lars-Yngve Ekström, Lye, sköt på nyårsdagen Mästarmärket i guld på älgbanan. Foto: Kent Hirsch

Det tar 60 år att erövra Mästarmärket

Året 2019 kunde inte börja bättre för Lars-Yngve Ekström från Mälarhöjden. På nyårsdagens morgon sköt han, som sannolikt första man på plan, nämligen Mästarmärket i guld. Ett märke som visar att han under 60 år avlagt, och noggrant dokumenterat, godkända prov för älgskyttemärket.

Älgskyttemärket är grunden, sedan finns en mängd påbyggnadsmärken. Har du skjutit Mästarmärket i guld innebär det att du under 60 år avlagt godkända prov på älgbanan. Foto: Kent Hirsch

Vi har alla olika nyårstraditioner, men för 76-årige Lars-Yngve Ekström, Lye kallad, har det blivit lite av en tradition sedan år 2000 att åka till Haninge jaktskytteklubb och skjuta på älgbanan på nyårsdagen. Och han är inte ensam.

– Leif Johansson, som är ordförande på Haninge jaktskytteklubb, öppnar alltid älgbanan på nyårsdagen. Det brukar komma ett 15-tal av Leifs skyttekamrater och Leif anordnar förutom traditionellt älgskytte en liten tävling och bjuder på grillad korv med tillbehör, berättar Lars-Yngve Ekström.

 

Tre valörer

Älgskyttemärket finns i tre valörer: brons, silver och guld. Sedan finns ett stort antal påbyggnadsmärken (se faktaruta). 2013 infördes det så kallade Mästarmärket och Lars­ Yngve Ekström sköt då på nyårsdagen sitt Mästarmärke i brons. Tre år senare, även denna gång på nyårsdagen, erövrade han Mästarmärket i silver och nu, 2019, är guldet i hamn.

– Jag var lite nervös och då kan man slarva lite med avfyrningarna, men det var inga större problem och jag sköt mina fyra guldserier, säger Lars-Yngve Ekström, som nu alltså välförtjänt kan skryta med sitt Mästarmärke i guld.

60 år på älgbanan – det är inte dåligt!

 

Malou Kjellsson

Så går det till

Älgskytteprovet är grunden. Här skjuts fyra skott i varje serie, två skott på stående älgfigur och två på löpande älgfigur. För träffarna kan du få 5, 4 eller 3 poäng samt T, vilket är träff inom träffområdet.

Älgskyttemärket finns i brons, silver och guld. Som godkänt resultat räknas:

Brons: Tre serier med samtliga skott inom träffområdet.

Silver: Tre serier med minst 14 poäng per serie och med samtliga skott inom träffområdet.

Guld: Fyra serier med minst 17 poäng per serie och med samtliga skott inom träffområdet.

Påbyggnadsmärkena är många och bygger på hur många år som skytten har avlagt godkända älgskytteprov. Den som erövrat Mästarmärket i guld har alltså under sammanlagt 60 år avlagt godkända prov för älgskyttemärket.

Läs mer om vilka älgskyttemärken som finns och vilka regler som gäller.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev