Ny viltmyndighet långt borta

Regeringen ser inte ut att vilja följa riksdagens tillkännagivande om att inrätta en ny viltmyndighet. Det framkom av riksdagsdebatten i går.

På onsdagen beslutade riksdagen att på nytt uppmana regeringen att utreda en rad jaktfrågor under 2016. Dessutom ska en ny myndighet för jakt och viltförvaltning skapas, anser majoriteten i riksdagen, det vill säga de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna. Därmed upprepar riksdagsmajoriteten den uppmaning, så kallat tillkännagivande, som riktades till regeringen förra året.
Regeringspartierna och Vänsterpartiet vill dock vänta in det arbete som pågår med de olika frågorna. Dessutom är Socialdemokraterna tveksamma till om en ny myndighet är rätt väg att gå för att stärka den regionala och lokala förvaltningen av jakt- och viltfrågor.

Analyseras djupare
Utgångspunkten är att regeringen ska följa riksdagsmajoritetens tillkännagivanden, men det kan finnas skäl till att inte göra det och då ska skälen redovisas. I april gav landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) beskedet att ett förslag om en ny myndighet inte kommer att levereras så snabbt som riksdagen vill. Förslaget ligger kvar för beredning på regeringskansliet. Bucht har sagt att en rad frågor måste analyseras djupare än vad utredningen gjort, bland annat när det gäller finansieringen av myndigheten samt länsstyrelsernas roll.

Krävde besked
Sten Bergheden.Sten Bergheden (M) krävde vid upprepade tillfällen i debatten klara besked från regeringen och Isak From (S), men fick det inte. I stället beskrev Isak From honom som ”Moderaternas terrier som skickas fram för att bita oss i benet”.
Bergheden var aktiv även i de andra jaktfrågorna under debatten, bland annat om det nya vapendirektivet, där han menar att Socialdemokraterna vikt ner sig för Miljöpartiet.
Emma Nohrén (MP) svarade:
– Riksdagen är överens om hur den svenska linjen ska drivas och att det svenska systemet för vapenlicenser är bra. Jag skjuter inga älgar med slangbella, raljerade hon.
Hon medgav dock att Miljöpartiet kan tänka sig att läkarundersökning krävs inför första vapenlicensen och att det bör krävas licens på magasin.

Kaosmodell
Eskil Erlandsson (C) menade att Centern och Socialdemokraterna egentligen är väldigt överens i dessa frågor.
– Problemet är att regeringen inte kan driva igenom saker som vi är överens om, på grund av den nuvarande regeringskonstellationen.
– Det händer faktiskt ingenting och det tycker jag att det borde göra, sa Eskil Erlandsson.
Sten Bergheden (M) fick sista ordet i debatten och vände sig till Isak From (S):
– Ni har skapat den socialdemokratiska kaosmodellen – i vargfrågan, i vapenlicensfrågan och om vapendirektivet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev