En undersökning kring troféjakt har gjorts av Face. Foto: Bernt Karlsson

Ny undersökning visar: En majoritet accepterar troféjakt

Troféjakt, som sker på hemmaplan eller utomlands, accepteras av en majoritet i fem EU-länder. Det visar en ny undersökning.

European Federation for Hunting and Conservation, Face, har genomfört en undersökning tillsammans Yougov för att ta reda på hur befolkningen i fem europeiska länder, Danmark, Tyskland, Italien, Polen och Spanien, ställer sig till troféjakt. 

23 procent negativa

Av undersökningsurvalet på 7 000 respondenter visar det sig att en majoritet accepterar jakt och att behålla horn eller liknande.

23 procent av dessa är negativa till så kallad troféjakt då vissa delar av djuret sparas.

77 procent av de som svarat är dock positiva eller neutrala till troféjakt.

Detta står i skarp kontrast till påståendet från Humane Society International att 85 procent av européerna motsätter sig ”troféjakt”. 

Förbud undersöks

Detta missvisande resultat har bland annat inneburit att flera nationella parlament initierat försök att förbjuda import av troféer.

Face undersökning genomfördes i november 2023 och hade som syfte att söka svar på om en opartisk opinion accepterar inhemsk och internationell jakt där troféer sparas. 

Fokus låg på bevarandet av djurdelar, exempelvis horn, samt undersöka acceptansen för laglig jakt som gynnar arters bevarande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev