Foto i hägn: Olle Olsson

Ny studie: Så gamla är vargar när de får valpar för första gången

Med en tätare vargstam påverkas medelåldern när vargar får valpar för första gången. Det visar en studie som gjorts av forskare vid Grimsö forskningsstation, SLU, och Norge.

Forskarna har undersökt vad som förklarar åldern då vargar får sin första valpkull. För den skandinaviska vargpopulationen har ålder vid första reproduktion tagits fram utifrån data från årliga inventeringar, sändarförsedda vargar och ett nästintill komplett släktträd över populationen.

Åldern vid första reproduktion varierade från ett år upp till de äldsta vargarna som var åtta till tio år gamla. Enligt forskarna är det ovanligt att vargar reproducerar sig redan som ettåringar, men det dokumenterades ändå för tre hanar. Tikarna var oftast tre år och hanarna två år när de fick sin första valpkull.

 

Ändrats under tiden

Studien visar att ålder vid första reproduktionen beror både på tillgången till en partner och på möjligheten att etablera ett eget revir. I den skandinaviska vargpopulationen har åldern vid första reproduktion ändrats med tiden. I början, när det fanns få revir och få tillgängliga partners, var vargarna äldre. Sedan sjönk åldern för båda könen i samband med att antalet revir ökade.

 

Hög omsättning

Under de senare åren i studien blev hanarnas ålder vid första reproduktion återigen högre med ett ökat antal vargrevir. Under samma period har det varit en hög omsättning på revirmarkerande vargar, men andra vargar har snabbt ersatt en förlorad partner eller etablerat sig i ett ledigt område.

– Att åldern vid första reproduktion skiljde sig åt mellan tikar och hanar under åren med flest antal vargrevir kan hänga samman med att hanarna utvandrar längre sträckor än tikarna och att dödligheten utanför vargens huvudsakliga utbredningsområde är hög, säger Camilla Wikenros, forskare vid Grimsö forskningsstation, i ett pressmeddelande.

 

Inavel

Studien pekar också på andra faktorer som påverkade hur gamla vargarna var när de reproducerade sig för första gången, men dessa faktorer hade mindre inverkan än antalet revir.
– Även graden av inavel påverkade hur gamla vargarna var när de reproducerade sig för första gången. Mer inavlade tikar fick sin första valpkull senare än mindre inavlade tikar, säger Mikael Åkesson, forskare vid Grimsö forskningsstation, i pressmeddelandet.

Fakta

Studien bygger på data från 297 reproducerande vargar från det att populationen grundades under 1980-talet fram till 2018.

Antal revir då en varg först reproducerade sig var den faktor som hade störst betydelse.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev