En lantbrukare i Överhogdal har fått ännu ett beslut om skyddsjakt på kronvilt. Foto: Martin Källberg

Ny skyddsjakt för drabbad bonde

Lantbrukaren i Överhogdal, Jämtland, som under vintern haft återkommande problem med kronvilt som tar sig in till gårdens tjurar, har fått ett nytt beslut om skyddsjakt. Under de kommande två veckorna får han skjuta två hjortar och tre kalvar för att lösa problemen.

Det har varit ett besvärande problem för bonden. I sin skyddsjaktansökan beskriver han hur kronviltet varje natt tar sig in till tjurarna, äter upp deras foder, förstör stängslet och nu även attackerar nötkreaturen med skador som följd.

Han har försökt stoppa kronviltet med viltstängsel höga staket, biltutor, kastrulllock, radio, människor och gasolkanon. Inget hjälper.

Kan tvingas avveckla

Under vintern har han redan, med stöd av beslut om skyddsjakt, skjutit 20 kronhjortar och nu bedömer han att det fortfarande finns 55 djur kvar i närområdet.

”Den sökande har meddelat att om kronhjortarna fortsatt har sönder staket och tjurarna tar sig ut på vägen kan trafikolycka orsakas. Vidare har beskrivits att om skyddsjakt inte beviljas kommer de vara tvungna att slakta tjurarna,” skriver länsstyrelsen i sitt senaste beslut.

Jakten får pågå fram till den 22 mars.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev