Polisen utreder en misstänkt tjuvjakt på kronvilt i södra Skåne. Foto: Kjell-Erik Moseid

Kronhjortarna i Överhogdal förstod snabbt att det var ohälsosamt att uppehålla sig i kohagarna när det blivit mörkt. Foto: Kjell-Erik Moseid

Skyddsjakt på natten ger resultat

Skyddsjakten som bedrivs i mörker i jämtländska Överhogdal ger resultat. Kronhjortarna har efter att de blivit jagade nattetid inte kommit tillbaka till kohagarna.

Kronhjortarna som tog sig in i hagarna och åt av kornas foder ställde till stora problem för gårdens ägare Oskar Hansson. Hjortarna rev varje natt ner stängsel och orsakade mycket merarbete.

En skyddsjaktansökan lämnades in, som länsstyrelsen beviljade på så sätt att man tillät att hjortar jagades nattetid. Djuren som fick fällas skulle emellertid avräknas kronhjortskötselområdets ordinarie tilldelning.

Effektiv skyddsjakt

Sveriges radio Jämtland, som talat med Oskar Hansson i Överhogdal, rapporterar nu att problemen med kronhjortar i kohagarna har minskat påtagligt efter att de blev utsatta för jakt.

– Det är som de har en mat- och sovklocka. De har kommit när det varit för mörkt för att jaga och varit borta när det blir ljust igen. Nu har vi haft ett par jägare här som bedrivit jakt i mörker och efter det har de hållit sig i skogen. Där får de gärna finnas och frodas, säger Oskar Hansson till radiokanalen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev