Här listar vi några av den gångna veckans nyheter på Svenskjakt.se

Nya riktlinjer för skyddsjakt och mindre pengar till viltförvaltning – här är veckans nyheter

Här har vi samlat några av veckans nyheter och debatter som publicerats på Svenskjakt.se. Klicka på respektive blålänk för att ta dig vidare till hela texten.

I måndags nåddes Svensk Jakt av nyheten att Naturvårdsverket planerar att slopa licensjakten efter knubbsäl. Detta sedan Havs- och vattenmyndigheten förordat jaktstopp på sälarten. Även förvaltningen av de övriga sälarterna påverkas negativt av Naturvårdsverkets nya förslag.

En ny rikstäckande inventering av storskarvbeståndet har äntligen genomförts, mer än tio år sedan sist. Resultatet är inte förvånande. Den svenska storskarvspopulationen har vuxit rejält. Antalet inventerade bon har nära på fördubblats sedan 2012.

Under höst och vinter har flera länsstyrelser gjort uttalanden kring minskade resurser och neddragningar. Svensk jakt har genomfört en enkät och 19 av 21 länsstyrelser har besvarat frågor om på vilket sätt ekonomiska neddragningar påverkar deras arbete med viltförvaltningen.

I veckan presenterades också nya riktlinjer för skyddsjakt på stora rovdjur. Redan tidigare i vintras uppmärksammades ett förslag från Viltskadecenter om att vargvästar på hundar borde vara krav för att ge tillstånd till skyddsjakt vid angrepp. Så långt gick dock inte Naturvårdsverket i de nya riktlinjerna. Jaktvårdskonsulent Gunnar Glöersen ser de nya riktlinjerna som en halv seger.

I Västra Götaland samlades i veckan representanter för älgskötselområden, älgförvaltningsområden och jaktvårdskretsar för att inleda ett samarbete över gränserna. Målsättningen är att rädda älgjakten inför framtiden. I Västra Götalands län sköts bara hälften av de tilldelade älgarna senaste jaktsäsongen. En omfattande sammanställning över älgjaktens resultat har också publicerats på Svenskjakt.se nu i veckan.

Mer läsning från den gångna veckan hittar ni i nyhetsarkivet på hemsidan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev