Den norska ripan ska räddas av sin egen sång. Foto: Kjell-Erik Moseid

Ny metod ska rädda den norska ripan

Forskare vid universitet i Tromsö har kommit fram till att klimatet har stor påverkan på ripbeståndet. Sena somrar och instabila vintrar bidrar till att ripans fjäderdräkt inte hänger med i årstidsväxlingarna vilket gör den synlig för predatorer.

Det är den norska sajten Fremover som rapporterar om att forskare vid UIT har börjat använda sig av ljudupptagningar i ett projekt som ska leda till ökad kunskap om fågeln. Målet är att vända trenden med minskande populationer. Det är fågelns distinkta läte som ska ge forskarna värdefull information om vad som påverkar populationen.

 

Analys av inspelad data

I vintras satte forskare vid UIT ut anläggningar för ljudinspelning på Varangerhalvön. Inspelningarna ska hämtas in igen under juli månad och därefter börjar arbetet med att granska och analysera den data som spelats in under våren.

– Vi har under de senaste årtiondena har sett en dramatisk minskning av ripbeståndet, säger forskaren John-André Henden vid Institutet för arktisk och marin biologi vid universitetet i Tromsö.

 

Hållbar förvaltning

– Fjällripa och Dalripa är rödlistan under kategorin ”nära hotad.” Därför är det viktigt med bättre övervakning. För Fjällripan har vi ingen uppskattning av bestånden på det norska fastlandet, därför är det viktigt att vi hittar ett sätt att få bättre kunskap om de faktorer som påverkar ripbeståndet, säger John-André Henden.

Forskarna hoppas att inspelningsstationerna kommer att ge en bra uppskattning av populationerna och att detta, i kombination med ökad kunskap om klimateffekterna kan bidra till en mer hållbar förvaltning i framtiden.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev