Ny kommissionär: Översyn av direktiven är högt prioriterat

Karmenu Vella är föreslagen som ny EU-kommissionär med ansvar för miljö-, havs- och fiskerifrågor. Foto: EU-parlamentet

På måndagen hölls i EU-parlamentet en utfrågning av föreslagne miljökommissionären Karmenu Vella. Denne sade bland annat att en översyn av EU:s Fågel- samt Art- och habitatdirektiv kommer att vara högt prioriterat under de kommande åren.

64-årige Karmenu Vella har tidigare varit minister för turism i hemlandet Malta, men är nu av tillträdande kommissionsordförande Jean-Claude Juncker föreslagen som ny kommissionär med ansvar för miljö-, havs- och fiskerifrågor.
Om EU-parlamentet godkänner Vella kommer han alltså att efterträda Janez Potocnik som EU-kommissionens ansvarige för de rovdjursfrågor som Sverige nu stångats med EU om i flera år.

Uppdrag om fåglar
Under utfrågningen sa Karmenu Vella bland annat att kommissionsordförande Jean-Claude Juncker har pekat ut uppdraget att se över Fågeldirektivet och Art- och habitatdirektivet under den kommande perioden. Enligt Vella kommer detta att ha hög prioritet under de närmaste åren.
Karmenu Vella fick flera frågor om fågeljakten i hemlandet Malta. Fågeljakten är en viktig inhemsk tradition där, och det folkliga motståndet har varit massivt när EU tidigare försökt förmå Malta att anpassa sig till EU:s lagstiftning, i enlighet med Fågeldirektivet.

Jobbar för EU
Så sent som förra veckan stoppade Maltas premiärminister Joseph Muscat jakten i landet. Ett beslut som ledde till starka protester från jägarhåll. Jaktstoppet ska enligt mediauppgifter fortgå till den 10 oktober – alltså strax efter att utfrågningarna av de föreslagna kommissionärerna har avslutats.
– Jag är inte jägare själv. Jag fördömer all illegal jakt, sade Karmenu Vella bland annat under utfrågningen.
– Jag är inte här som kommissionär för Malta, jag är här som kommissionär för Europeiska Unionen. Mina intressen är EU:s intressen, och jag förväntar mig att alla medlemsländer anpassar sig till EU:s lagstiftning, oavsett om det handlar om mitt hemland eller något annat medlemsland.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev