Trophy utforskar relationen mellan storviltsjakt och viltvård. Foto: Sundancefestival

Ny dokumentärfilm om storviltsjakt

Trophy är namnet på en ny dokumentärfilm som visas på utvalda filmfestivaler. Filmen undersöker relationen mellan kommersiell storviltsjakt, viltvård och det afrikanska ekosystemet.

Den prisade dokumentärfilmen Trophy hade premiär på den årliga filmfestivalen Sundance i januari, där den var nominerad till juryns stora pris. Under mars visas den på South by Southwestfestivalen i Austin, Texas. Trophy är gjord av Christina Clusiau och Shaul Schwarz, två dokumentärfilmare som tidigare jobbat med hyllade filmer som A year in space och Narco cultura.

 

Storviltsjakt och viltvård

Dokumentärfilmarna beskriver filmen i ett pressmeddelande som en ”uppseendeväckande granskning av relationen mellan storviltsjakt och viltvård.” Filmen undersöker utrotningshotade afrikanska arter som elefant, noshörning och lejon och industrin kring storviltsjakten i Afrika. Filmen ställer även frågan om organiserad, kommersiell storviltsjakt kan återställa balansen i det afrikanska ekosystemet.

 

Uppfödning av noshörningar

Trophy tar oss med till Sydafrika där vi får träffa John Hume, den enskilt störste noshörningsuppfödaren i världen, John Hume har som affärsidé att hålla stora bestånd av noshörning, vars horn han kapar toppen på vartannat år. Hornet växer tillbaka på två år.
De 1.500 noshörningarna har hittills genererat ett lager av noshörningshorn värt hundratals miljoner kronor.
John Hume bedriver lobbyverksamhet för att handeln med noshörningshorn ska accepteras och legaliseras i alla delar av världen.

På så sätt vill Hume finansiera afrikansk viltvård och skydd från tjuvjakt.
En del naturvårdare kritiserar Hume för att han behandlar vilda djur som boskap och handelsvara medan andra hyllar honom för att han skyddar noshörningen från utrotning.

Det pågår förhandlingar om de internationella rättigheterna till filmen. När den når de svenska biograferna eller filmtjänsterna återstår att se.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev