söndag 3 december

Generation – dokumentärfilm om älgjakt

Under hösten 2012 producerade filmaren Niklas Nilsson en 30-minuters dokumentär om älgjaktlaget Myrekrokens viltvårdsområde i Myre utan för Arvika.
Dokumentärfilmen Generation handlar om jaktlaget och dess generation. Här får vi bland annat följa de yngre med deras syn på hundjakt och vi får se 90-årige Gösta fälla sin 38:e älg.

25-årige Niklas Nilsson bor i Stockholm och arbetar med att klippa tv-produktioner. Han kommer från Arvika och har själv ingen koppling till jakt. Trots det var det just jakten och dess generation han valde att gestalta i sin första dokumentärfilm, som producerats helt utan egen budget.

Niklas NilssonNiklas Nilsson.

Jag var från början väldigt skeptisk till det här. Jag är ingen skogsmänniska egentligen, men jag blev väldigt biten av både jakten och gemenskapen runt den, säger Niklas Nilsson.

Gemenskapen runt jakten är väldigt speciell. Även själva jakten är verkligen rolig att vara med på, att gå med hund tycker jag är riktigt spännande, fortsätter han.

 

Snygg dokumentärfilm

Under fyra dagar följde Niklas Nilsson Myre jaktlag i Värmland. Han kände ett par jägare i gänget sedan tidigare, de andra hade han aldrig träffat. Och från början var det svårt att få till intervjuerna.

Jag har ingen tidigare erfarenhet av att intervjua och från början var svårt att få jägarna att börja prata. Men efter ett tag släppte allt, förklarar Niklas Nilsson.

Resultatet blev en snygg och modern dokumentärfilm som fångar mycket av jaktens kärna. Och planen är att filmprojektet ska fortsätta.

Jag planerar att följa jaktlaget i fyra, fem år. Jag har flera olika idéer som jag tänker testa, berättar Niklas Nilsson.

Efter älgjakten har det blivit fler jakter. Bland annat var han med på rådjursjakt på nyårsafton. Och nu i vår ska det filmas bäverjakt. Men att börja jaga själv har Niklas Nilsson inte planerat. I alla fall inte ännu.

Jag har verkligen blivit biten av jakten, men jag kommer nog hålla mig till kameran, säger Niklas Nilsson.

 

Se dokumentärfilmen Generation

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev