Ny bok: Hundra år av jaktvård
Titeln på Jägareförbundet Jönköpings läns jubileumsbok är som rubriken – Hundra år av jaktvård. Passande, för det är till den allra största delen jakt- och viltvård det handlar om när länsföreningens historia ska beskrivas.
Redaktörerna Evert Frisk och tidigare jaktvårdskonsulenten Stig Johansson har gjort ett gediget arbete när de borrat sig igenom enorma mängder källmaterial, och efter det sammanfattat 100 års verksamhet som bedrivits i en synnerligen aktiv förening.
Resultatet är en fin och välgjord bok, rikligt illustrerad med historiskt bildmaterial men också med illustrationer av viltskådaren och konstnären Rolf Svensson.
Detaljerade listor
Vid en genomläsning slås jag av med vilken noggrannhet de tidigare jaktliga förtroendevalda gick till väga. Det kan gälla skrivelser till myndigheter eller en ansökan om ekonomiskt stöd. Ett annat exempel är skottlistorna från Jönköpings län för år 1923, oerhört detaljerade och i boken föredömligt publicerad som faksimil. Författarna skriver:
”Svenska Jägareförbundet krävde in uppgifter om tillståndet för våra viltstammar. (…) Där redovisas också en skottlista. Vi kan lätt ana svårigheterna att få veta hur många tjädertuppar och grävlingar som blev nedlagda ute i distrikten.”
- Hundra år av jaktvård är en fin och välgjord bok om Jägareförbundet Jönköpings läns histora, rikt illustrerad med historiskt bildmaterial men också med illustrationer av viltskådaren och konstnären Rolf Svensson. Foto: Jan Henricson
Jaktetik och naturvård
Hundra år av jaktvård, tar som sig bör i sådana här sammanhang, avstamp i början. Från när en samling ”prominenta” och jaktintresserade herrar i maj 1917 samlades på lokal i Jönköpings stadspark för att bilda Jönköpings läns jaktvårdsförening. Föreningens förste ordförande blev Fabian Lilliecreutz, friherre och major vid Jönköpings regemente.
I boken beskriv hur jaktvården organiserades, hur jakten reglerades och hur utvecklingen gick framåt. I det sammanhanget har den legendariske Jönköpingsjägaren Knut von Essen fått ett alldeles eget litet kapitel, då begrepp som jaktetik, naturvård och viltvård börjar bli huvudsaken för de jaktliga organisationerna.
I jägarnas tjänst
När jaktlagar och förordningar skrivs är länsföreningen med i arbetet. Nya jakttider föreslås och diskuteras, vikten av predatorjakt för att gynna det viktiga matviltet förespråkas.
Medlemsutveckling, några jaktberättelser, förtroendevaldas och anställdas insatser, den livaktiga verksamheten på länsföreningens jaktgård Skedhult har också sina givna platser i denna trevliga och informativa bok om en hundraårig förening i jägarnas tjänst.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.