Rovviltsnämnderna i tre norska gränsfylken vill skjuta bort 36 vargar under vinterns jakt. Foto: Olle Olsson

Norskt krav på omfattande vargjakt

Rovviltsnämnderna i tre norska fylken vill skjuta bort 36 vargar under vinterns vargjakt i Norge. Men norska Miljödirektoratet bromsar.

Viltnämnderna i Oslo och Akershus, Hedmark och Östfold vill skjuta bort vargarna i Slettås- Julussa- och Osedalsreviren och har därför krävt vargjakt på 36 vargar. Fylkena gränsar till Dalsland, Värmland och Dalarna och ligger alla inom den så kallade ulvezonen i Norge där varg ska finnas.

 

Rimlig nivå

Rovviltsnämnderna anser att det begärda antalet vargar är en rimlig nivå. Men Miljödirektoratet håller inte med. Där vill tjänstemännen freda en av flockarna för att vargarna i Norge inte ska hamna under målen i förvaltningen.

– Vi tror att det är ganska osäkert att man når målet för hur många vargar stortinget vill ha i Norge, om man tar bort alla tre flockarna, säger Knut Morten Vangen, sektionschef vid Miljödirektoratets viltsektion, till tidningen Verdens Gang.

 

Många valpar födda i reviren

De aktuella vargflockarna har fött fram många valpar de senaste åren. Ett antal valpar har vandrat in i Sverige, och några av dem nfinns nu bland annat både söder och norr om Stockholm.

– Vargarna i de revir nämnderna föreslår att ta bort är bland dem som har stabilast reproduktion i Norge, säger Ellen Hambro, direktör vid Miljödirektoratet i ett pressmeddelande.

 

Omfattande protester

Förra året ville rovviltsnämnderna skjuta 47 vargar, men fick nej på 32 av dem. Jakt tilläts på 15 vargar vilket ledde till omfattande protester mot Stortinget och miljöminister Vidar Helgesen (H).

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev