Om ett system med nationellt beslutade fällavgifter införs innebär det att älgjägare i Norrland får betala för administrationen av den sydsvenska älgjakten. Foto: Jan Henricson

Norrlandsjägare kan få betala Sydsveriges älgjakt

Genom att införa nationella fällavgifter på älg, som sedan fördelas mellan länsstyrelserna, skulle skillnaderna över landet utjämnas. Förslaget finns med i Naturvårdsverkets utredning om hur administrationen för älgförvaltningen kan finansieras och skulle innebära kraftigt höjda kostnader för norrländska älgjägare.

I Naturvårdsverkets rapport till regeringen om hur länsstyrelsernas kostnader för älgförvaltningen kan finansieras långsiktigt, är huvudspåret att fällavgifterna slopas och ersätts av områdesavgifter. Något som svenskjakt.se tidigare berättat om.

Men i rapporten finns också andra alternativ. Ett av dem skulle om det genomförs innebära kraftigt ökade kostnader för jägare i Norrlandslänen, medan sydsvenska jägare får en billigare älgjakt.

 

Ett osäkert system

Ett problem, kanske det främsta, med nuvarande system är att det är osäkert. Små län med få älgar har trots höga fällavgifter inte täckning för sina kostnader och intäkterna varierar med älgstammens storlek.

Enligt Naturvårdsverkets utredning kan däremot de stora Norrlandslänen, där det fälls många älgar, hålla en låg avgift och ändå ha höga intäkter.

Med dagens regionalt beslutade fällavgifter är skillnaderna mellan länen stora och varierar för vuxen älg mellan 250 och 1.000 kronor.

Ett sätt att jämna ut skillnaderna kan enligt rapporten vara att införa en nationellt beslutad fällavgift, där intäkterna sedan fördelas mellan länsstyrelserna beroende på deras kostnader för administrationen.

Om intäkterna totalt sett skulle vara lika stora som jaktåret 2015/16 innebär det en landsomfattande fällavgift på 500 kronor för vuxen älg och 100 kronor för kalv. Något som skulle betyda kraftigt höjda kostnader för jägare i län som Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.

 

Små förvaltningsområden

Göte Grubb. Foto: Jan Henricson

Och jaktvårdskonsulent Göte Grubb i Jägareförbundets region norr gör direkt tummen ner åt förslaget.

– Vi tycker det är riktigt dåligt och gillar det inte över huvud taget, säger han. Varje del av landet får bära sin kostnad för förvaltningen, det är mest rättvist.

Enligt Göte Grubb finns det annat som man i Sydsverige kan göra för att få lägre administrationskostnader.

– Börja med att minska antalet älgförvaltningsområden. Det sparar man pengar på. Många av våra förvaltningsområden är på en miljon hektar. Det är något att ta efter i Sörmland och andra län söderut, säger han.

Men främst förespråkar Grubb en ordning som innebär att samhället betalar för sina egna kostnader för förvaltningen. Detsamma som riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné uttalade förra veckan.

 

Tveksamt verk

Det ska också sägas att Naturvårdsverket tycks vara tveksamma till en lösning med nationella fällavgifter.

Fördelen är att det skapar förutsättningar för en likvärdig älgförvaltning i hela landet. Nackdelen är att det regionala självbestämmandet begränsas, vilket går emot intentionerna i den gällande viltförvaltningspolitiken, skriver man i rapporten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev