Newcastlesjuka hos värphöns – även vilda fåglar kan drabbas
Newcastlesjuka har bekräftats i en värhönsbesättning i Ödeshög i Östergötland. Fåglarna ska avlivas, och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, uppmanar jägare och andra som vistas i naturen att rapportera fynd av döda vilda fåglar.
Förändringar i äggskalen och sänkt produktion fick djurägaren att reagera. Under helgen analyserades prover från besättningen. Efter att Newcastlesjuka konstaterats har Jordbruksverket beslutat om restriktioner. Besättningen på 18 000 värphöns ska avlivas, byggnaderna ska saneras och smittkällor spåras.
Avspärrat område
En skyddszon har upprättats runt den drabbade gården.
”De virus som orsakar Newcastlesjuka förekommer bland vilda fåglar. Vi kommer nu också in i den tid på året då riskerna för utbrott av fågelinfluensa, ett annat virus som förekommer hos vilda fåglar, ökar. Både Jordbruksverket och SVA vill därför uppmana djurägare att vidta smittskyddsåtgärder för att minska risken för att få in smittor från vilda fåglar. Vi vill också uppmana till ökad uppmärksamhet och att ta kontakt med veterinär vid tecken som kan tyda på Newcastlesjuka eller fågelinfluensa,” säger epidemiolog Malin Grant på SVA i ett pressmeddelande.
Döda vilda fåglar kan rapporteras via SVA:s sida rapporteravilt.sva.se.
Newcastlesjuka
Newcastlesjuka är en mycket smittsam virussjukdom som drabbar fjäderfä och flera vilda fågelarter. Om vilda duvor drabbas av viruset går sjukdomen under namnet duvpest.
Newcastlesjuka lyder under epizootilagen Om man misstänker att ens besättning drabbats av sjukdomen måste man genast tillkalla veterinär. Till dess att en veterinär tar sig an fallet måste man själv göra allt man kan för att förhindra smittspridning. Detta innebär att man ska stänga in flocken med fåglar och alla andra fåglar tillhörande samma besättning om det är möjligt.
Ingen person, något ägg eller djur som haft kontakt med de misstänkt smittade djuren får lämna anläggningen förrän en veterinär gjort en bedömning.
Källa: SVA
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.