Naturvårdsverket vill ta bort golven för vargstammen på länsnivå. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Naturvårdsverket: Ta bort ett av golven för vargstammen

Naturvårdsverket föreslår återigen att de länsvisa golven för vargstammen tas bort. Det räcker med nationella och regionala golv, anser myndigheten.

Det finns tre miniminivåer, alltså golv, för rovdjursstammarna. Det handlar om miniminivåer nationellt, regionalt och på länsnivå.

Ett av golven har under lång tid fått kritik från bland andra länsstyrelserna. De anser att miniminivåerna på länsnivå är hindrande för den regionala förvaltningen och att de försvårar uppfyllandet av de politiskt satta målen om minskade koncentrationer och ökad spridning av främst varg.

 

Hemställan till regeringen

I december 2017 föreslog därför Naturvårdsverket att de länsvisa golven för samtliga stora rovdjur skulle tas bort. Förslaget kom via en hemställan till regeringen.

Nästan tre år senare, i november 2020, remitterade regeringen ett förslag med slopade miniminivåer på länsnivå för stora rovdjur. Men sedan tycktes arbetet stanna av.

Regeringen föreslår åtgärder för att stärka rovdjursförvaltningen

Naturvårdsverket uppger att anledningen till detta är att det kom invändningar mot förslaget. Näringsdepartementet bad därför Naturvårdsverket att se över och ta fram ett nytt, justerat förslag.

 

Nytt förslag

Nu gör Naturvårdsverket en ny framstöt. Den här gången vill myndigheten att endast de länsvisa golven för vargstammen tas bort. Länens miniminivåer för björn, lodjur och järv ska däremot finnas kvar.

 

Ute på remiss

Förslaget den här gången är att Naturvårdsverket ska fastställa miniminivåer för förekomsten av varg i vart och ett av de tre rovdjursförvaltningsområden som finns i landet. Beslutet ska fattas av verket efter förslag av samverkansråden.

Handlingen är för tillfället ute på remiss till berörda organisationer och myndigheter.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev