Helena Busk, projektledare för Viltföreskrifterna på Naturvårdsverket, öppnar för att se över de föreslagna jakttiderna på lodjur. Lofoto: Ingemar Pettersson

Naturvårdsverket om jakttiden på lodjur: ”Vi kommer att titta på frågan igen”

Premium

Naturvårdsverket föreslår att jakttiden på lodjur fortsatt ska inledas den 1 mars. Jägareförbundet riktar kritik mot förslaget – och nu öppnar verket för att se över frågan.

Just nu pågår ett omfattande arbete där Naturvårdsverket ska komma med nya föreskrifter för förvaltning av stora rovdjur. Det nu pågående arbetet har föregåtts av en remissrunda till bland andra berörda myndigheter och organisationer.

Förlängd jakt

Jägareförbundet har i många år arbetat för att jakten på lodjur ska förlängas och därför inledas 1 februari. Alltså en månad tidigare än idag då lodjursjakten inleds 1 mars.

Naturvårdsverket: Myndigheternas arbetsbelastning ska styra jakttiden för lodjur

Men i det förslag som lämnats av Naturvårdsverket ska starten för lodjursjakten vara 1 mars även i fortsättningen. Naturvårdsverket lyfter bland annat länsstyrelsernas arbetsbelastning som ett skäl till att inte tillåta lodjursjakt i februari.

Förbundet sågar

Det här argumentet sågas av Jägareförbundet.

– Om länsstyrelsernas arbetsbelastning ska styra jakttiderna är det hög tid att se över grunderna för svensk rovdjursförvaltning, säger Mikael Samuelsson, ordförande i Jägareförbundet rovdjursråd, till förbundets hemsida.

Jägareförbundet påpekar att risken med Naturvårdsverkets förslag är att det blir näst intill omöjligt att genomföra licensjakt på lodjur i södra Sverige då det ytterst sällan finns spårsnö i mars månad.

”En liten del i pusslet”

Helena Busk.

Helena Busk är projektledare för Viltföreskrifterna på Naturvårdsverket som leder arbetet med de nya föreskrifterna. Hon säger att länsstyrelsernas arbetsbelastning inte är det viktigaste skälet när jakttiden på lodjur ska beslutas.

– Det är en liten del i pusslet men det är inte det absolut viktigaste. Det är biologin som i första hand bygger jakttiderna, som brunsttid, föryngringsperioder och när ungarna kan klara sig själva.

• I Norge jagar de lodjur från 1 februari. Har svenska lodjursungar svårare att klara sig själva än de norska?

– Lodjursforskarna har visat att lodjursungarna kan klara sig själva från november månad, säger Helena Busk.
– Men ungarna har förmodligen större chans till överlevnad ju längre tiden går. Januari och februari är ganska jobbiga månader och man kan tänka sig att det blir lättare för ungarna att klara sig själva efter det. Men det är alltid avvägningar när det handlar om jakttider, fortsätter Helena Busk.

• Lodjursstammen växer framför allt i den södra delen av landet – alltså i den del av landet som ofta saknar snö i mars månad.
Är det inte viktigt att de lodjur som tilldelas också kan fällas?

– Absolut. De licensjaktbeslut som fattas ska också ha goda förutsättningar att kunna verkställas.

• Med tanke på de allt kortare vintrarna vi har på grund av rådande klimatförändringar skulle Naturvårdsverkets förslag om oförändrad jakttid på lodjur kunna läsas som att ni vill försvåra jakten. Särskilt eftersom det finns ett biologiskt utrymme för att jaga lodjur i februari.

– Jag hör vad du säger och det finns argument både för och emot att jaga lodjur i februari. Vi kommer att titta på frågan igen. Naturvårdsverket yttersta syfte är att föreskriften ska underlätta för att en bra jakt ska kunna genomföras.

• Det tycks också råda skilda meningar om huruvida licensjakt skulle underlätta eller försvåra lodjursinventeringen. Hur tänker Naturvårdsverket kring det här?

– Det är olika synsätt som har lyfts när vi i remissrundan pratat med olika länsstyrelser och inventerare. Vissa tycker att det vore suveränt med lodjursjakt i februari och att de skulle få stor hjälp av jägarna i inventeringsarbetet. Andra tycker inte det. Det skiljer mellan olika länsstyrelser.

• Kan man läsa det här som att en del länsstyrelser inte tycker att det är så viktigt att genomföra licensjakt på lodjur?

– Nej, det skulle jag inte säga. Min upplevelse är att länsstyrelserna vill att det ska fungera med jakten, men att de har olika uppfattningar om vilken jakttid som är mest lämplig, säger Helena Busk.

Forskare: ”Jakttiden på lodjur är en värderingsfråga”

Delen om jakttider är ingenting som är ute på remiss den här gången. Men de förslag på föreskrifter som Naturvårdsverket nu har kommit med är heller inte huggna i sten.

– Föreskrifterna är inte färdiga och vi tittar fortsatt på de synpunkter som kommit in. Vi vill att föreskrifterna ska vara väl avvägda och därmed ha bra förutsättningar att hålla över lång tid, säger Helena Busk.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev