Håkan Svaleryd på Naturvårdsverket beskriver IT-läckan som stor. Foto: Sergey Galushko/ Mostphotos & Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket om allvarliga läckan: ”Stor mängd som kopierats”

Premium

I början av oktober upptäckte Naturvårdsverket en läcka i sina it-system. Nu pågår en förundersökning och myndigheten konstaterar att händelsen är allvarlig.

Kristoffer Pettersson Publicerad 31 oktober 2022 - 05:01

Den skadliga koden upptäcktes den 5 oktober. Motreaktionen från Naturvårdsverket blev att stänga datasystemen, inklusive de som är kopplade till jaktkort och jägarregistret. Intrånget blev också polisanmält.
Fortfarande är det dock oklart vilken information som hämtats ur myndighetens system. Klart är däremot att läckan är omfattande.

– Jag kan inte säga några siffror, jag kan bara säga att totalt på myndigheten är det en stor mängd som kopierats ut, säger Håkan Svaleryd, chef för förvaltningsavdelningen på Naturvårdsverket.

 

Polisen leder förundersökning

På grund av att det i dagsläget pågår en förundersökning hos polisen gällande intrånget har Håkan Svaleryd svårt att kommentera såväl storleken på läckaget som innehållet i det som hämtats.

 

Kan ni se var i systemet man varit och hämtat informationen?
– Ja, det har vi kunnat. Utredningen håller på att gå igenom alla våra databaser. Huruvida vi får reda exakt på vad som läckt ut, eller vad det blir i slutändan, vet vi inte, säger han.

Cyberattack mot Naturvårdsverket – oklart om jägaruppgifter stulits

Allvarligt intrång

Ett olovligt intrång i systemen är något som i grunden är allvarligt menar Svaleryd. Beroende på vilken information som stulits kan ärendet bli än mer graverande.

Håkan Svaleryd. Foto: Naturvårdsverket

– Det är alltid allvarligt att göra ett intrång och att det olovligt kopierats information. Det är väldigt allvarligt oavsett, men sedan beror det på vilken information det är. Det kan göra det än mer allvarligt, säger han.

 

Ständiga attacker

I övrigt är informationen knapphändig. Håkan Svaleryd har antingen inte möjlighet eller kunskap att kunna svara på var attacken kom ifrån, informationens slutdestination, vilka som utfört den eller hur den skadliga koden kunde ta sig in i myndighetens system.

– Jag kan inte gå in på detaljer där heller, men det jag kan säga är att det pågår attacker mot alla myndigheter dagligen. Av någon anledning har det här kommit förbi skyddsåtgärderna, men jag kan i dag inte svara vad det beror på, säger Håkan Svaleryd.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev