Naturvårdsverkets utredning är sekretessbelagd och förundersökning pågår fortfarande. Foto: Mostphotos

Naturvårdsverket: ”Inget pekar på att jägarregistret kopierats”

Naturvårdsverkets utredning av dataintrånget är nu klar. Den visar att den stora mängd information som kopierats från myndigheten inte hämtats från jägarregistret.

Naturvårdsverket stängde ner IT-systemen den 5 oktober, strax efter att dataintrånget upptäcktes, för att skydda informationen och minimera fortsatta risker. Sedan dess har ett omfattande utredningsarbete pågått för att reda ut hur dataintrånget skett och vilken påverkan på myndighetens informationsmängder som intrånget haft. Utredningen har genomförts av ett externt IT-säkerhetsföretag.

En av flera servrar

Resultaten visar att den information som kopierats kommer från en av Naturvårdsverkets många servrar. Det rör sig alltså om en stor mängd av information som finns på just den servern, men en liten mängd av myndighetens totala information, framhåller myndigheten.

Naturvårdsverket om allvarliga läckan: ”Stor mängd som kopierats”

– Under tiden för dataintrånget finns ingen aktivitet som pekar på att stora mängder information har kopierats från exempelvis jägarregistret, säger Maria Lundström säkerhetschef på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande från myndigheten.

– Det är viktigt att skydda jägarnas och företagens uppgifter och därför arbetar vi aktivt med säkerhetsåtgärder, fortsätter Maria Lundström.

Går inte utesluta

Utredningen visar att ingen information har raderats eller förvanskats. Utredningen visar däremot inte exakt vilken information som kopierats så det går inte att utesluta att känsliga uppgifter omfattas.

Experten: Läckta uppgifter kan användas för att stjäla vapen till kriget i Ukraina

Naturvårdsverkets utredning är sekretessbelagd och förundersökning pågår fortfarande. Naturvårdsverket kan därför inte lämna ut ytterligare uppgifter om själva dataintrånget.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev