Länsstyrelserna i det norra rovdjursförvaltningsområdet får besluta om licensjakt på järv. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Naturvårdsverket: Länsstyrelser får besluta om licensjakt på järv

Naturvårdsverket har för första gången gett samtliga länsstyrelser i norra rovdjursförvaltningsområdet möjlighet att besluta om licensjakt på järv.

Sverige är uppdelat i tre rovdjursförvaltningsområden: norra, mellersta och södra.

I ett pressmeddelande skriver Naturvårdsverket att järvstammens utbredningsområde sträcker sig över de norra och mellersta områdena.

Nivåer nådda

När referensvärdet för landet och miniminivån för förvaltningsområdet är uppnått kan möjligheten att besluta om licensjakt överlåtas till länsstyrelserna – vilket nu hänt.

Målsättning

Naturvårdsverket skriver: ”Att länsstyrelserna själva kan besluta om licensjakt ligger i linje med riksdagens målsättning om en regionaliserad rovdjursförvaltning. Länsstyrelserna i norra rovdjursförvaltningsområdet kommer nu att utreda om licensjakt på järv är möjlig utifrån de förutsättningar som finns både på rovdjursförvaltningsområdesnivå och på länsnivå.”

Hanna Ek, biträdande chef för viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket kommenterar nyheten i pressmeddelandet.

– Vi har beaktat järvstammens bevarandestatus och de rovdjurspolitiska målen när vi kommit fram till beslutet. Mellersta förvaltningsområdet är däremot inte aktuellt för licensjakt i år. Miniminivån är inte uppnådd, vilket innebär att de formella förutsättningarna för en delegering inte är uppfyllda i mellersta förvaltningsområdet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev