Naturvårdsverkets jurister har tolkat lagstiftningen kring termiska handhållna kikare. Foto: Kjell-Erik Moseid

Naturvårdsverket: Fritt fram för handhållen termisk kikare vid all jakt – dygnet runt

Premium

Många jägare har ställt sig frågan om hur och när handhållna termiska kikare får användas vid jakt. Nu har Naturvårdsverket analyserat saken juridiskt och kommit fram till ett klargörande besked.

Att mörkerhjälpmedel, som är monterade på vapnet, numera får användas vid jakt på vildsvin är nog känt av de flesta jägare i dag. Enda begränsningen är att termiska sikten, alltså mörkersikten som läser av värmeutstrålningen från vilda djur, bara får brukas när du jagar vildsvin i öppen terräng eller vid åtelplatser.

Många frågor

Men vad gäller egentligen för handhållna termiska kikare? Får jag ha med mig en sådan kikare som ett hjälpmedel för att spana av omgivningarna när jag jagar?
Och är de tillåtna under dygnets alla timmar? Och vid alla former av jakt – typ skogsfågeljakt, när jag närmar mig ett ståndskall på älg, vid smygjakt på hjort eller vid eftersök?

Ja, här har det varit desto otydligare. Varierande tolkningar har förekommit till och med bland initierade jägare, myndighetspersoner och ute i olika vapenbutiker.

Naturvårdsverket klargör

Helena Busk.

Helena Busk, vilthandläggare vid Naturvårdsverket, klargör nu vad som gäller. Hon säger:
– Lagstiftningen är rätt komplicerad på det här området och därför har vi låtit våra jurister göra en extra granskning av frågan. Det centrala rent juridiskt är om man ska betrakta handhållna mörkerkikare som jaktmedel eller inte. För om det inte är ett jaktmedel så ligger det heller inte på Naturvårdsverkets bord att reglera användningen.

Inte ett jaktmedel

– Vi har kommit fram till att handhållna mörkerkikare inte ska ses som ett jaktmedel. Därmed reglerar vi inte heller frågan. Med andra ord är det som vi ser det fritt fram för jägarna att använda handhållna termiska kikare och andra mörkerkikare vid alla former av jakt och vid alla tidpunkter på dygnet.

En fråga om etik

Även Jägareförbundets jurister har landat i samma slutsats och därmed får frågan anses avgjord rent juridiskt. Men det finns förstås också en etisk aspekt av saken – som alltid när nya tekniska hjälpmedel börjar användas i jakten. Vad en sådan diskussion kan komma att leda till får framtiden utvisa.

 

Thomas B Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev