Mårdfälla.

Mårdfälla. Foto: Lars-Henrik Andersson

Naturvårdsverket förtydligar om fällmärkning

Naturvårdsverket öppnar upp för att fällor i framtiden inte ska behöva märkas med namn, telefonnummer och adressuppgifter till fällans användare.
Förslaget kommer från Jägareförbundet. Men än så länge måste fällorna märkas som tidigare.

– I dagsläget måste fällorna väderbeständigt märkas med namn, telefonnummer och adress till användaren av fällan, men i våra nya föreskrifter av användande av fångstredskap finns det förberett att det i framtiden kan räcka med till exempel Jägar-ID som Jägareförbundet föreslår, eller något annat märkningssystem, säger Christer Pettersson, handläggare på Naturvårdsverket.

 

Kontakta Naturvårdsverket

Jägareförbundet har i en remiss påpekat att det förekommer hot och trakasserier mot fällägare som sannolikt beror på att deras fällor varit märkta med namn, adress och telefonnummer. Christer Pettersson vittnar om att det förekommit sådant, men att det är oklart hur stort problemet egentligen är. Han uppmanar därför drabbade eller otrygga att kontakta Naturvårdsverket och berätta om sina upplevelser.

– Om någon känner sig otrygg i att märka sin fälla med namn och de andra uppgifterna tycker jag att den ska ta kontakt med Naturvårdsverket och påtala detta. Vi har i de nya föreskrifterna öppnat upp för framtida möjligheter att tillåta annan sorts märkning.

 

Jägar-ID finns redan. Vore det inte enklast att tillämpa det som märkning om fångstmännen känner sig otrygga?

– Hur den märkningen ska se ut i så fall kan jag inte svara på i dagsläget. Ny teknik medför ofta nya möjligheter. Men det klart att Jägar-ID kan vara ett bra alternativ, säger Christer Pettersson.

 

 

[totalpoll id=”69054″]

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay