Utfodring med ensilage kan vara ett bra sätt att styra älgar bort från tallungskogar. Ett alternativ till skyddsjakt, tror länstyrelsen i Västerbotten. Foto: Kenneth Johansson

Naturvårdsverket avskriver ärende om skyddsjakt på älg

Premium

Markägare i Långed i Västerbotten ansökte i vintras om skyddsjakt på älg men fick nej av länsstyrelsen. Beslutet överklagades till Naturvårdsverket som avskriver ärendet och påpekar att skadebilden i området är oklar, likaså försöken att styra bort älgarna med utfodring.

I Långed i Västerbotten samlas vandringsälgar på vintern. Ett antal markägare i området ville i vintras ha skyddsjakt med motiveringen att älgarna orsakar stora skador i ungskogarna. Som Svensk Jakt tidigare skrivit så ville inte länsstyrelsen bevilja skyddsjakt och motiverade beslutet med att man först ville testa alternativa metoder för att styra bort älgarna från området.

Andra metoder

Bland annat fanns det ideella initiativ med jägare från angränsande områden som ville testa utfodring och att stöta bort älgarna från ungskogsområdet.

Länsstyrelsen konstaterar dock att markägarna i Långed inte trodde på insatsen och att det inte fanns någon kommunikationen mellan de ideella krafterna och markägarna.

Länsstyrelsens nej till skyddsjakt överklagades vid två tillfällen av markägare i Långed. Naturvårdsverket har nu kommit med ett beslut där myndigheten konstaterar att tiden för skyddsjakten löpt ut och därför avskrivs ärendet. Naturvårdsverket gör ändå en bedömning av ärendet.

 

Markägare överklagar länsstyrelsens nej till skyddsjakt

Enda lösningen

Myndigheten konstaterar inledningsvis att skyddsjakt kan beviljas för att förhindra allvarlig skada eller om det inte finns någon annan lämplig lösning.

Dock menar Naturvårdsverket att det i det här fallet saknas en aktuell dokumentation av skadebilden. Att mota undan älgarna och satsa på avledande utfodring tycker Naturvårdsverket är en osäker lösning och efterfrågar mer information för att kunna bedöma om det är en åtgärd som kan betraktas som ”en annan lämplig lösning.”

 

Markägare får inte skyddsjaga älg – länsstyrelsen vill ha forskningsprojekt i stället

Inget intresse

– Det finns fortfarande tankar att tillsammans med Statens lantbruksuniversitet, SLU, titta mer på de alternativa lösningarna till skyddsjakt, som avledande utfodring till exempel. Men det bygger på att markägarna är med på ett sådant försök, och det verkar de inte vara i det här fallet. Därför kanske vi måste göra försöken i andra områden med vandringsälg, säger Erik Lindberg, jakthandläggare vid länsstyrelsen i Västerbotten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev