Tillgången på foder gynnas av skogsbränder enligt en studie. Foto: ( i hägn) Hanna Sjökvist

Naturliga skogsbränder ger mer foder för älgar

Älgar verkar välja brända skogsmarker för att hitta foder. Det visar en studie från Sveriges lantbruksuniversitet.

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har studerat hur tio år gamla brandfält i Norrbotten påverkas av naturliga skogsbränder samt om mängden lämpligt foder till älg ökar och i hur stor utsträckning älgen nyttjar de brända skogarna.

Viktig födoresurs

– Vi såg att stora skogsbränder skapar goda foderresurser för älg. Naturvårdsbränning kan mycket väl användas för att förbättra fodertillgången av framför allt löv, som är en viktig födoresurs för älg, men i sådana fall måste bränningen ännu mer likna en naturlig skogsbrand, säger Therese Löfroth, universitetslektor vid SLU i ett pressmeddelande.

Väljer naturligt bränd mark

I studien ingick även ett antal kontrollområden som ligger i anslutning till de eldhärjade skogsmarkerna.

– Resultaten visar att de naturliga bränderna gav en större mångfald av foder och större mängd kvistar, framför allt av löv, jämfört med naturvårdsbränningarna. Vi såg också att älgarna verkar uppehålla sig mer och beta mer i de naturligt brända områdena jämfört med naturvårdsbränningar och skogar som inte brunnit, säger Emelie Fredriksson, tidigare doktorand vid SLU.

Så genomfördes studien

Forskarna inventerade drygt tio år gamla brandfält i Norrbotten, varav tre naturliga bränder och fem naturvårdsbränningar. I varje område placerades provytor ut där det räknades spillningshögar, höjd och täckningsgrad av olika växter såsom blåbär samt gjordes detaljinventering av träd i beteshöjd. De räknade alla kvistar på träden som ett mått på tillgängligt foder och noterade eventuella avbetade kvistar. Totalt omfattade inventeringen 1.611 mindre träd i 54 cirkelprovytor.

Källa: SLU

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev