Älgarna har under en tid orsakat problem i tätbebyggda områden. Bland annat vid Östbergets förskola. Nu har de efter polisbeslut avlivats. Foto: Kommunen Foto: Polisen

Närgångna älgar avlivade efter polisbeslut

Premium

Efter beslut av polisen har två älgar avlivats på Frösön, där de visat oönskat beteende. Bland annat har de uppehållit sig intill en förskola.

Polisen i Östersund har tidigare fått rycka ut för att mota bort älgar som vandrat in bland husen på Frösön. Älgarna som nu skjutits är med all säkerhet samma djur som polisen drev bort för några veckor sedan.

Med hänsyn till allmänhetens säkerhet beslutade polisen beslutat att älgarna på Frösön ska avlivas. Älgkon och kalven har bland annat varit nära Östbergets förskola, med de obehag som det medför.

I området finns många barn och man fruktar att något kan inträffa om älgkon kände sig hotad.

Älgarna togs efter beslutet om hand av ett närliggande jaktlag.

 

Mycket vilt

Martin Trostemo vid Jämtlandspolisen. Foto: Privat

Frösön är känt för sina täta viltstammar av både älg och rådjur och det verkar behövas en mer riktad stadsnära jakt för att komma till rätta med vilt inne i bebyggelsen.

– Jag kallade till ett möte möt där alla jaktlag på Frösön, kommunen och länsstyrelsen deltog. Där drog vi upp riktlinjer för en mer stadsnära jakt och en mer riktad avskjutning ute på Frösön, säger Martin Trostemo, viltsamordnare vid polisen i Jämtland.

 

Riktad utfodring

Martin Trostemo vill också se en mer riktad utfodring på de mer folktomma delarna av Frösön, så att man kan avleda älgar från tätorten där de äter buskar och knoppar samt frön vid fågelborden.

– Denna så kallade riktade utfodring var en av huvudfrågorna vid mötet. Problemet med närgångna älgar är inte undantagsfall som polisen hela tiden kan lösa. Markägare, älgskötselområden samt jaktlag behöver vara delaktiga för att komma till rätta med vilt som uppehåller sig i bebyggelse, säger Martin Trostemo.

 

Per Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev