Efter vargattackerna på Molstaberg kräver moderaten Sten Bergheden svar och tydliga åtgärder från landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Foto: Privat

Moderaterna kräver svar av landsbygdsministern

Vad vill landsbygdsminister Sven-Erik Bucht göra för att minska antalet vargar till 170-270 vargar och därmed följa riksdagens beslut? Den frågan riktar Sten Bergheden (M) till ministern efter de senaste dagarnas vargangrepp på får.

Sten Bergheden, riksdagsledamot för Moderaterna.

Två stora angrepp på Molstabergs gård i Gnesta och ett angrepp på en fårgård i Avesta har fått moderaten Sten Bergheden att ställa en skriftlig fråga till Sven-Erik Bucht. Bergheden anser att vargstammen idag är betydligt större än vad som beslutats av riksdagen, och han förväntar sig att ministern och regeringen gör något åt problemet.

– Sveriges riksdag har tagit beslut på att ställa sig bakom en vargstam på 170–270 vargar, men i dag är vargstammen betydligt större vilket skapar enorma problem för landsbygden, säger Sten Bergheden.

 

Drabbar företag och jägare

Att den svenska vargstammen är begränsad till ett bälte i Svealand och norra Götaland innebär enligt Bergheden ännu större påfrestningar.

Han pekar även på riksdagens beslut i livsmedelsstrategin där målet är att öka livsmedelsproduktionen i Sverige.

– En stor vargstam äventyrar det målet, säger Sten Bergheden.

En för stor vargstam förstör enligt Moderaterna för både jägare, djuruppfödare och hundägare och minskar möjligheterna att kunna leva och bo på landsbygden. Skadorna för drabbade djurägare är enligt Sten Bergheden enorma.

 

Vill ha skyddsjakt

Han ifrågasätter även länsstyrelsen i Stockholms beslut att inte tillåta skyddsjakt på varg i Sjundareviret.

– En varg som angriper samma fårbesättning i två dagar och dödar 50-70 får måste ju självklart kunna plockas bort. Allt annat är orimligt, säger Sten Bergheden, som är riksdagsledamot för Skaraborg, landbygdspolitisk talesperson för Moderaterna och ledamot av riksdagens trafikutskott, miljö- och jordbruksutskottet och näringsutskottet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev