Regeln där jägare bosatta i Sverige ska ha förtur på statens marker vid ripjaktens inledning ifrågasätts i en kommittèmotion från Moderaterna.

Regeln där jägare bosatta i Sverige ska ha förtur på statens marker vid ripjaktens inledning ifrågasätts i en kommittèmotion från Moderaterna. Foto: Olle Olsson

Moderater ifrågasätter fjälljaktens förtursregler

Under den förra mandatperiod förändrades reglerna så att jägare bosatta i Sverige har förtur till jakten på statens marker i fjällen under jaktens inledande tre veckor. Den ändringen ifrågasätts nu i en kommittémotion författad av fyra ledamöter i Miljö- och jordbruksutskottet från Moderaterna.

Inför riksdagsvalet 2018 ställde Svensk Jakt frågan ”Ska jägare bosatta i Sverige även fortsättningsvis ha förtur till jakten på statens marker i fjällen?” till samtliga partiledare i riksdagspartierna.

Partiledarna om fjälljakten

Ingen av partiledarna ville då ändra i regelverket, utom möjligen Centerpartiets Annie Lööf som svarade:

– Ja, så länge det är förenligt med svensk lag och EU-rätten.

Moderaterna partiledare Ulf Kristersson var en av dem som ville att förturen skulle bestå.

– Moderaterna har inga förslag om att ändra de nuvarande reglerna för jakten i fjällen, svarade Ulf Kristersson.

 

Kommittémotion

Men Moderaterna tycks nu vackla om förtur till jakt på statens marker för boende i Sverige. Det framgår av en kommittémotion med namnet Jakt och viltvård skriven av (M)-ledamöterna Louise Meijer, John Widegren, Betty Malmberg samt Marléne Lund Kopparklint, samtliga ledamöter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Under rubriken ”Värna den svenska jakten” skriver M-politikerna i sin kommittémotionen att frågan om den svenska fjälljakten ”har varit mycket uppmärksammad”. Politikerna anser vidare att det ställs ”stora krav på jaktarrangörer och guider” då fjälljakten även i fortsättningen ska bedrivas på ett hållbart sätt.

 

Förenlig med EU-rätten?

Till sist ifrågasätter även de fyra M-politikerna om ändringen som gjordes i regelverket är förenlig med EU:s lagar: ”Det är oklart om den väg regeringen nu har valt är förenlig med EU-rätten”, skriver de fyra M-politikerna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev